Pregled plodne vode

pregled plodne vode

Svim ženama koje su starije od 35 godina u trudnoći se preporučuje pregled zvan amniocenteza, kojim se pretragom plodne vode, utvrđuje postoje li moguće bolesti ili deformacije djeteta. Svaka žena kada sazna da je trudna treba odmah napraviti određene pretrage kako bi se uvjerila radi li se o sigurnoj trudnoći.

U plodnom mjehuru leži nerođeno dijete, te je obavijeno plodnom vodom. U plodnoj se vodi nalaze stanice djeteta, stanice bubrega, crijeva, te oljuštene stanice kože. Sve svoje izlučevine dijete ispušta u plodnu vodu, zbog čega se ispitivanjem stanica iz plodne vode može utvrditi da li novorođenče ima neki kromosomski poremećaj.

Amniocentezom se isto tako može utvrditi da li dijete ima rascjep kralješnice, te se u tom slučaju provjerava biokemijski sastav plodne vode.

Pretraga se izvodi između 14. i 20. tjedna trudnoće, a u 14. tjednu je pretraga vrlo zahtjevna jer je amniomembrana čvrsta, te je sadržaj plodne vode mali. Isto tako je u tom razdoblju i količina stanica u plodnoj vodi relativno mala.

Prije 16. tjedna trudnoće, se zapravo niti ne preporučuje izvođenje amniocenteze, zbog velike opasnosti od spontanog pobačaja. Najbolje vrijeme za izvođenje ove pretrage je između 16. i 18. tjedna trudnoće.

Ova pretraga se preporučuje onim ženama kojima se ultrazvukom, te na temelju tri važna testa ustanovi postojanje nekih promjena.

Amniocenteza se provodi tako da se dugačkom iglom za punkciju probija majčina trbušna stijenka, te se kroz stijenku maternice prolazi do plodne vode. Proces se odvija uz kontrolu ultrazvuka, kako se slučajno ne bi ozlijedilo dijete. Liječnik zatim uzima do 25 ml plodne vode.

Rizik amniocenteze je vrlo malen, te se javlja u 1% slučajeva. Najgori mogući ishod je spontani pobačaj nakon punkcije. U samo 1% slučajeva pretraga se mora ponoviti zbog neuspješnih rezultata.

Amniocenteza se može i ne mora napraviti. Trudnica sama odlučuje da li želi napraviti tu pretragu ili je neće napraviti. Amniocentezom se mogu utvrditi određene deformacije, ali nažalost nije moguća nikakva terapija. Amniocenteza samo pokazuje zdravstveno stanje nerođenog djeteta, ništa više od toga.

Iako trudnoća ne znači bolest i da žena ne smije raditi ništa kako bi se čuvala do termina poroda, trudnoća je ipak drugo stanje kada treba pripaziti na određene stvari i tako promijeniti pojedine životne navike koje će morati čekati vrijeme kada rodite i prestanete s dojenjem. Važno je cijelo vrijeme slušati upute liječnika.

Autor: A.Z., Foto: Gergely Zsolnai/Shutterstock