Implantacijsko krvarenje

ženski trbuh

Vrijeme iščekivanja mjesečnice ponekad zna biti prava agonija posebice ako žena ne želi da se mjesečnica pojavi. Kada žena planira trudnoću svaki dan joj se može činiti kao godina. Ali test za trudnoću se ne bi trebao raditi prije nego mjesečnica kasni barem nekoliko dana.

Ako se u vrijeme iščekivanja mjesečnice još pojavi i implantacijsko krvarenje žena postaje potpuno zbunjena.

Što je implantacijsko krvarenje

Naime implantacijsko krvarenje je slabije od mjesečnice i više nalikuje na iscjedak nego na krvarenje, a boja može varirati od blago crvene do tamno smeđe. Crvena boja znači da je krv odmah izbačena iz maternice, dok smeđa boja znači da se krv izlučila nekoliko dana nakon implantacije.

Implantacijsko krvarenje se javlja kada se oplođeno jajašce usađuje u maternicu. Mada impalntacijsko krvarenje često obeshrabri mnoge žene, to zapravo znači da je mala bebica sada na sigurnom.

Takvo krvarenje se najčešće pojavljuje 7 do 12 dana nakon plodnih dana, a najčešće se poklapa sa onim danima kada bi ženi trebala stići mjesečnica.

Ako žena nema obilnu mjesečnicu implantacijsko krvarenje se lako može pobrkati s mjesečnicom. Implantacijsko krvarenje je slabije od mjesečnice, a baš kao i mjesečnica tako i implantacijsko krvarenje može biti popraćeno grčevima koji su za vrijeme implantacijskog krvarenja ipak slabiji. Za vrijeme implantacijskog krvarenja se ne pojavljuju ugrušci koji se inače kod većine žena pojavljuju za vrijeme mjesečnice.

Menstrualno krvarenje traje duže, a implantacijsko krvarenje nikada ne traje duže od tri dana. Kod implantacije je krv smeđa ili blago ružičasta, a vrlo rijetko zna biti crvena i obilna kao mjesečnica. Ružičasto krvarenje znači da je do implementacije upravo došlo u tom treutku, a kod smeđeg krvarenja znači da je krv neko vrijeme nakon impelmentacije ostala u maternici, pa se tek onda izlučila.

Implatacijsko krvarenje je često oskudno zbog čega žene primijete krv samo nakon korištenja wc-a.

Kada žena primijeti implantacijsko krvarenje treba ostati smirena. Potrebno je svakako ne naprezati se previše, izbjeći stres i zdravo se hraniti. Svakako se potrebno obratiti liječniku kako bi se dogovorio prvi pregled i kako bi utvrdili da li ste zaista u drugom stanju.

Autor: A.Z., Foto: Christo/Shutterstock