Što učiniti kad vas ostavi cura, zaručnica, ljubavnica ili žena

Par koji prekida, Foto: Peter Bernik/Shutterstock

Većina u ljubavnoj vezi, braku ili nekom drugom odnosu tijekom života bude ponekad razočarana prekidom veze. Ako je i vas ostavila djevojka, zaručnica, supruga i ljubavnica, vjerojatno ste u šoku. Iako ste možda sami sebe dovodili u zabludu s tom vezom, nije lijep osjećaj biti ostavljen. Osim što vam je stradalo srce, vjerojatno ste dobili i jak udarac na svoj ego.

Ponašajte se racionalno

U prvim danima nakon prekida veze pokušajte razmišljati racionalno. Iako se osjećate zbunjeno i u vama se miješaju emocije tuge, ljutnje i bijesa i ljubavi, pokušajte se što prije izvući iz toga i nastaviti sa životom. Normalno je da ste u početku ljuti i tužni, ali ako se naučite nositi s tim emocijama i svaki puta kada vas obuzmu počnete razmišljati o nečem drugom, uskoro ćete ih posve zatomiti i krenuti dalje.

Dok god ste opterećeni negativnim osjećajima koji vas svakoga dana izjedaju iznutra i ne daje vam krenuti dalje, nećete napredovati. Okrenite se svojim hobijima, radite ono što niste stigli ili mogli kada ste bili u vezi… I uskoro ćete se probuditi neopterećeni i slobodni.

Što je dovelo do prekida

Za prekid je potrebno dvoje i koliko god mislite da ste vi krivi jer vi ste ostavljeni, razmislite ponovo. Možda ustvari nitko nije kriv, već se jednostavno ne slažete. Previše je različitosti koje dovode do sukoba.

Ako želite o svemu detaljno razgovarati, imate na to pravo. Iako bismo savjetovali da što prije krenete dalje, ako mislite da će vam biti lakše, dogovorite susret s bivšom i dođite do odgovora na sva pitanja koja vas muče. No, prije nego što svu krivnju prebacite na nju, dobro je saslušajte. Vjerujemo da ste i ranije dobivali informacije što joj smeta, no niste se na njih obazirali i uzimali ste je zdravo za gotovo. Možda vam je ovo dobra lekcija za iduću vezu?

Može li se veza ipak spasiti

Postavite sve karte na stol ako želite spasiti vezu i ponudite joj bolji i kvalitetniji odnos. No, morate biti sigurni da vi to možete i da se potpuno slažete s njezinim uvjetima. Problemi se uvijek rješavaju isključivo razgovorom, a ako ih ne možete premostiti, možda je bolje da prekinete na vrijeme.

Ako bivša djevojka i dalje ne želi povratak na staro i nastavak veze, vi tu ne možete ništa. Ponudili ste promjene i rad na vezi, ali možda je jednostavno kasno. Možda je došlo do zasićenja, ne vidi se dugoročno s vama, zaljubila se u nekog drugog… Možete vi činiti što hoćete, ali u takvim situacijama nećete učiniti ništa. Bolje je što prije krenuti dalje.

Prekid veze je u većini situacija iniciran s jedne strane i jedna strana uvijek paše. Ne možemo učiniti ništa protiv toga jer to je rizik kada ulazimo u vezu. Zašto biste uopće željeli forsirati odnos s nekim tko ne želi biti s vama? Zadržite samouvjerenost i pomirite se s novonastalom situacijom. Normalno je da se osjećate povrijeđeno i ljuto. Dajte si vremena i priliku za novu priču u vašem životu.

Autor: M.L., Foto: Peter Bernik/Shutterstock