Što kada se mobitel ne želi upaliti

što kada se mobitel ne želi upaliti

Postoje različiti modeli mobitela, a svaki korisnik može puno toga učiniti kada je u pitanju korištenja telefona, pa tako može probati sam riješiti određene probleme prije nego pozove stručnjaka. Što učiniti kada se mobitel ne želi upaliti? Treba li zvati stručnjaka kada se to dogodi?

Problemi s paljenjem mobitela obično se javljaju kada mobitel duže vrijeme nije bio u upotrebi. Ako se radi o mobitelu koji niste koristili barem nekoliko tjedana, dobro ga je staviti na punjenje na nekoliko sati. U slučaju da punjenje nije pomoglo, postoje još neki trikovi koje možete iskušati.

Potrebno je izvaditi bateriju (ako postoji mogućnost) i SIM karticu. Pritom treba biti oprezan i držati se uputa proizvođača. Nakon što je oslobođen prostor u unutrašnjem dijelu mobitela, sa štapićem za uši umočenim u izopropilni alkohol treba očistiti metalne kontakte mobitela. Mobitel nakon 20 minuta treba opet pokušat napuniti.

Ukoliko uređaj i dalje ne reagira, možete pokušati s uz pomoć baterije iz drugog ali jednakog mobitela. Ako se mobitel napokon upali znači da je došlo vrijeme za kupovinu nove baterije.

Moguće je napraviti blago resetiranje ili “soft reset”. Radi se o opciji s kojom ćete isključiti sve aplikacije, ali nećete izbrisati spremljene podatke. Bilo bi dobro prije nego što se učiniti soft reset, na stranici od proizvođača proučiti upute kako odraditi postupak bez štetnih posljedica.

Ako soft reset ne pomogne potrebno je pokušati s drugom opcijom “hard reset”, postupak s kojim bi se telefon vratio na tvorničke postavke, a zbog čega postoji opasnost od gubitka spremljenih kontakata, podataka i postavki. Zbog toga je prije reseta dobro kopirati podatke na drugi medij.

Što je još moguće učiniti ako se mobitel ne želi upaliti? Bilo bi dobro ažurirati firmware, a to je moguće uz pomoć odgovarajućeg kabla koji se dobije uz mobitel. Potrebno je uz pomoć kabla povezati telefon i računalo, spojiti se s internetskom stranicom od proizvođača te preuzeti najnoviji firmware.

Postoji nekoliko opcija koje mogu pomoći riješiti problem oko mobitela, a ako ni jedna od njih ne odgovara, vrijeme je za poziv stručnjaku koji će pokušati spasiti mobilni uređaj. Važno je prilikom kupovine mobitela dobro proučiti upute kako bi kasnije bilo što manje problema i kako bi se poteškoće lakše i brže rješavale.

Autor: S.Š., Foto: Champion studio/Shutterstock