Što je to Emo pokret?

Emo stil, Foto: Majesticca/Shutterstock

Emo je stil rock glazbe koji karakterizira jači zvuk i izražajnije riječi. Nastao je sredinom 1980-ih u Washingtonu, gdje je poznat kao “emocionalni hardcore” ili “emocore” gdje su “Rites of Spring” prvi započeli s takvom vrstom muzike. Kao stil je bio prepoznatljiv po miješanju pop-punka i indijskog rocka.

Značajni uspjeh bilježi u 2000. kad je grupa “Jimmy Eat World” postigla platinasti uspjeh i od tada možemo reći da kritičari blagonaklono gledaju na takvu vrstu glazbe, gdje sve više dolazi do miješanja sa različitim stilovima i zvukovima. Osim glazbe, “emo” se često koristi za označavanje određenog odnosa između navijača i umjetnika, te nastoji opisati povezane aspekte kao što su moda, kultura i ponašanje.

Emo je izašao iz hardcore punk scene ranih 1980-ih kao reakcija na povećanje nasilja. The “emocore” oznaka brzo se proširila na punk sceni diljem Washingtona  i postala priključena na mnoge bendove povezane s MacKaye  Dischord Records. Emo scena u Washingtonu trajala je samo nekoliko godina. Ubrzo nakon toga proširila se diljem zemlje poput mreže. Može se reći da je početak “ema” u Washingtonu postavio temelje za njegove sljedeće reinkarnacije. Glazbenici se sve više udaljavaju od “emo pokreta”, ali možemo reći da su se nastavili držati njegovih korijena. Mnogi bendovi su kasnije nastojali imitirati početni zvuk ema, s tim da su kombinirali fatalizam, teatralnost i outsiderness.

Sredinom 80-ih u Washingtonu je došlo do promjena u struji unutar glazbe, tako se od ljutnje prešlo na akciju, s bijesa na unutarnji nemir, od individualizirane mase do mase pojedinca. Sredinom 1990-ih američki punk i indie rock pokret, postali su dio mainstream kulture. Tada je značajniji uspjeh postigao Weezer sa svojim albumom “Pinkerton”, koji je nakon svog debija počeo mijenjati zvuk popa na puno mračniji sa abrazivnijim karakterom. Može se reći da se tijekom vremena izmjenilo puno bendova koji su furali ovakvu glazbu i mnogi od njih su potpisali za velike izdavačke kuće. Isto tako puno tih bendova je krenulo za nekim agresivnijim i mračnijim zvukom ema kao “New Yersey based” koji je sklopio ugovor vrijedan više milijuna dolara s Island Def Jam 2001.

Danas je emo vezan koliko uz glazbu toliko i uz modu. Recimo među mladima, emo znači nošenje slim-fit traperica svijetlih boja, uske majice sa ofarbanom kosom u bojama kao što su crvena, plava i roza sa šiškama preko pola lica. Takav modni izričaj maldih naveden je kao hir iz kojeg je proizašao stereotip da emo uglavnom uključuje emocionalno osjetljive, sramežljive i introvertirane.

Foto: Majesticca/Shutterstock