Što je seitan

Seitan

Nailazeći na recepte pripremljene od zdravih namirnica pitali ste se često što je seitan. Seitan je namirnica posebne strukture koja se dobiva kuhanjem pšenice. On je pšenični gluten.

Pošto je stigao u Europu s Dalekog Istoka, ime seitan je japanski naziv. Konzumirali su ga budisti stoljećima prije nego je postao popularan te je tako tradicionalna hrana koja je od davnina prepoznata radi svoje visoke hranjive vrijednosti.

Seitan se u Japanu, Kini na Bliskom Istoku koristi u prehrani već više od 2000 godina. No današnji naziv djelo je Georgea Oshawa.

Seitan je iznimno zdrava i niskokalorična namirnica. 100 grama ima samo oko 100 kalorija i čak 25 grama proteina. Sadrži veliki postotak vitamina C, riboflavina, tiamina, niacina i važnog minerala za ljudsko zdravlje – željeza. On ne sadrži kolesterol pa ga možete bezbrižno koristiti.

Seitan svojom strukturom podsjeća na meso te je upravo zato idealan namirnica koja će ga zamijeniti. On je gumast i žilav. Zastupljen je često u veganskoj kuhinji jer spada u namirnicu koja nije životinjskog podrijetla. Krasi ga visok udio proteina te nizak udio masnoća. Osim što ga koriste vegani, sretan je za konzumiranje za sve koji se žele zdravo hraniti ili za sve one koji imaju problema s viškom kilograma. Ako ćete seitan začiniti soja sosom unijet ćete u tijelo sve potrebne esencijalna aminokiseline.

U prehrani se najčešće koristi kao zamjena za meso i od njega se mogu pripremati brojna jela. Tako je zahvalan za pripremu odrezaka, ražnjića, raznih vrsta sarma..

U trgovinama zdrave hrane možete kupiti seitan zavisno od ukusa koji vam odgovora. Postoji obični svježi seitan, marinirani raznim začinima, zatim seitan koji se najbolje priprema u woku ili na grilu ili dimljeni koji je idealan za pripremu ukusnih sendviča.

Malo je poznata da se seitan u prošlosti koristio često u Slavoniji. Djeca su ga obično žvakala kao zamjenu za žvakaće gume. Nakon dužeg vremena žvakanja zrna pšenice bi se pretvorila u gumastu smjesu što je u biti seitan.

Idealna količina za konzumiranje seitana je do 200 grama po osobi i to tri puta tjedno. Slobodno ga uvrstite u svoj zdravi  jelovnik nezavisno od toga jeste li vegan ili ne. Seitan će vam pomoći očuvati zdravlje i vitalnost.

Autor: M.L., Foto: Rainer Zenz/Wikimedia