Mliječni proizvodi

mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su prerađevine mlijeka. U njih možemo uvrstiti maslac, kefir, jogurt, sir, mliječne i sirne namaze te razne druge mliječne prerađevine u kojima je mlijeko glavni sastojak.

Mliječni proizvodi su idealna hrana za sve jer se na lak način apsorbiraju i sadrže bitne hranjive sastojke. Hranjive tvari iz mlijeka opskrbljuju naše tijelo bitnim vitaminima i mineralima.

Mliječni proizvodi sadrže vitamine skupine B (B1 i B2), A, D, E i C te jako bitan mineral – kalcij. U mliječnim proizvodima ćemo na lak i jeftin način pronaći velike doze kalcija koji je bitan za čvrste i zdrave kosti i zube te je važan za pravilan rad srca. On je glavni regulator i za živčani sustav i mišiće.

Mlijeko i mliječni proizvodi su toliko hranjivi da mogu biti baza prehrane i oko njih se možete orijentirati kombinirajući druge namirnice. Mliječni proizvodi kao što su sir i vrhnje visoki su izvori proteina važnih za pravilno funkcioniranje stanica. Sadrže sve bitne elemente kao i mlijeko tako da u njima možete pronaći bogatstvo kalcija, vitamina A i B te mliječnih masti koje se lako razgrađuju u tijelu.

Za doručak, večeru ili međuobrok jedite što češće svježi kravlji sir jer on sadrži bitne mliječne masti i dovoljnu dozu natrija. U sklopu doručka možete za zdravlje popiti čašu mlijeka ili pripremiti ukusnu zobenu kašu koju ćete preliti svježim mlijekom, sirom ili jogurtom i kefirom. Za večeru možete također kombinirati razna mliječna jela kao što su mliječni namazi, kefiri i acidofili.

Jedući mlijeko i mliječne proizvode steći ćete zdrave prehrambene navike koje će vam pomoći da zadržite zdravlje i vitalnost.

Dnevna preporuka za odraslog čovjeka je da konzumira dvije čaše mlijeka ili iste količine jogurta ili kefira. Možete i kombinirati, popijte za doručak čašu mlijeka, a za međuobrok ili večeru šalicu kefira. Nemojte piti mlijeko u prevelikim količinama, posebice kod žeđi.

Mliječni proizvodi nemaju dug rok trajanja pa ih se preporučuje potrošiti što prije. Jedino se dugotrajni pasterizirani mliječni proizvodi mogu čuvati duže, i to do nekoliko mjeseci, dok se sir, kefir, jogurt i vrhnje čuvaju najviše do mjesec dana.

Autor: M.L., Foto: Magone/Shutterstock