Med od kestena

med

Za med od kestena se kaže da je jedan od najboljih i najzdravijih na svijetu. On u sebi sadrži velike postotke prirodnog antibiotika. Tamne je crveno smeđe boje, a njegova boja varira zavisno od podneblja gdje pčele skupljaju med. Blagog je i pomalo gorkog okusa, te karakterističnog kesten mirisa.

Kestenov med dobiva se od plodova stabla kestena koje je rodno početkom jeseni. Stablo je slično hrastu i doseže duboku starost, od oko 500 godina. Najviše raste u Europi, a čest je i u našim šumama.

U prošlosti su od kestenovog meda pripremali rakiju, a u kombinaciji s medom dobila se ukusna medica.

Kesten je pun škroba i to ga čak sadrži i više od krumpira. U nekim istočnim zemljama, plodovi kestena koriste se i kod pripreme kruha. Kesten ne sadrži gluten pa je i poput drugih orašastih plodova kao što su bademi ili orasi, preporučljiv ljudima koji pate od netolerancije na gluten.

Kestenov med sadrži bogatstvo minerala od kojih se ističu željezo, fosfor, kalij, kalcij i magnezij, a od vitamina bogat je vitaminima A, C i skupine B. Od svih orašastih plodova kesten je jedini koji je bogat vitaminom C, a sadrži i puno folne kiseline. Kesten sadrži i ljekovite nezasićene masne kiseline kao što su palmitinska i oleinska kiselina. One su bitne za srce i krvne žile te pomažu kod borbe protiv lošeg kolesterola.

Kestenov med idealan je za sve koji imaju problema s cirkulacijom jer je pospješuje, dobar je kod probavnih i bubrežnih bolesti, a djeluje i antiupalno pa je savršen izbor ako patite od reume i artritisa. Jača srce, liječi čir na želucu te je učinkovit kod žutice. Dobar je za čišćenje jetre, kod anemije te svih oblika iscrpljenosti tijela.

Oblozi od kestenovog meda idealni su za zacjeljivanje rana, ali i ako imate problema s venama na nogama. Preporučuje se osobama koje puše odmah ujutro natašte. Dajte ga djeci ako imaju problema s apetitom. Pola sata prije jela potaknut će apetit. A ako pak patite od nesanice, uzmite jednu malu žličicu prije odlaska na spavanje. Pomoći će vam i održati vitku liniju jer topi masne naslage, a jedna žličica rastopljena u ustima očistit će usnu šupljinu bolje od bilo kojeg drugog antibakterijskog sredstva za usta.

Kestenov med se preporučuje djeci, trudnicama, sportašima i svima onima koji su pod povećanim naporima. Jede se na način da se jedna mala žličica uzme i rastopi u ustima te potom pojede ili ga možete rastopiti u toplom mlijeku ili čaju te tako popiti. Pripazite samo da voda nije kipuća jer bi njome mogli uništiti hranjive tvari. Uzimajte ga uvijek suhom žlicom te ga nakon upotrebe dobro zatvorite. Jedite svaki dan po bar jednu žličicu ovog ljekovitog meda koji je sačinjen od plodova kestena.

Autor: M.L., Foto: mamat123/Shutterstock