Što je naturopatija

sto je naturopatija

Ovaj sustav prirodne medicine naglašava vrijednost ponovnog uspostavljanja i poticanja samoiscjeliteljskih procesa u ljudskom tijelu. Naturopati se služe nizom prirodnih postupaka od kojih su najvažniji način prehrane, biljni lijekovi i razni oblici fizikalne terapije kao što su hidroterapija, koji se odabiru u skladu s individualnim pacijentovim potrebama.

Još u počecima najstarijih civilizacija, iscjelitelji su brižljivo promatrali tijelo u bolesnu i zdravu stanju te se koristili prirodnim izvorima – hranom, vodom, zrakom i biljem – kao pomoć u iscjeliteljskom postupku. U 19. stoljeću pod utjecajem je jedne liječničke skupine takav način liječenja prerastao u znanost pod imenom naturopatija.

Pokret je započeo u Europi, a uključivao je post, posebnu prehranu, kupke, prskanje vodom i obloge. Kada se glas u njihovu uspjehu proširio, te su tehnike dotjerane, a početkom 20. stoljeća prenesene su i u Ameriku.

Naturopatijski su nam osnivači dali mnoge preporuke – kao što je uporaba bilja u medicini te unošenje što više svježeg povrća, voća i integralnih žitarica u prehranu – koje je potvrdilo i moderno istraživanje. Svrha prehrane koju su oni zamislili jest oporavak tijela od nezdrave prehrane, koja otežava probavni proces i ometa sustav detoksifikacije i eliminacije otpadnih tvari, te njezina zamjena namirnicama koje se u tijelu lako prerađuju i jačaju imunološki sustav.

Današnji naturopati često primjenjuju i liječenje vodom te fizikalnu terapiju, što koži, plućima, crijevima i bubrezima pomaže u izbacivanju otpadnih tvari koje bi inače mogle omesti zdravo funkcioniranje tijela. Terapija hladnom vodom smatra se posebno učinkovitom za poticanje djelotvornosti imunološkog sustava.

Kada prihvatite zdraviji način života, Jedući više svježe prirodne hrane, više se baveći tjelovježbom i učeći metode opuštanja, možda ćete doživjeti opće poboljšanje. No, nakon nekoliko dana ili tjedana, možda ćete otkriti i da vam se vraćaju neki od starih problema, kao što su prehlada i iscrpljenost.

Dr. Henry Lindlahr, jedan od osnivača naturopatije u Americi, te je simptome pogoršanja nazvao krizom iscjeljenja. Vidio je u tome znak da se u tijelu, što više dobiva na vitalnosti, u većoj mjeri pojačava i urođena sposobnost da izađe na kraj s tjelesnim otrovima, upalama i otpadnim tvarima. Uz primjenu odgovarajućih naturopatijskih postupaka, ti simptomi obično nestaju za nekoliko dana.

Autor: S.G., Foto: Wong Yu Liang/Shutterstock