Što je anoreksija intimnosti

anoreksija intimnosti

Ako ste primijetili da je vaš partner veseliji u društvu sa drugim ljudima nego kad je sam sa vama i da vas stalno izbjegava, razgovarajući na mobitel ili radeći bilo što drugo što nema veze s vama, znači da se vaš partner boji emocionalnog povezivanja s vama. A što to zapravo znači, donosimo u nastavku.

Prije nego ste ušli u brak vaša veza bila je med i mlijeko i uživali ste u njoj i svome partneru, no sada kada ste u braku sve se nekako promijenilo. Imate osjećaj kao da ste partneru zadnja rupa na svirali, osjećate se nevoljeno i nepoželjno, a partner vas uvjerava da ste u krivu i da ne razumije o čemu pričate, niti zašto se tako osjećate.

Najčešće ni jedan od partnera ne zna o čemu se radi i do čega je u njihovoj vezi došlo, no pojavila se anoreksija intimnosti. Anoreksija intimnosti je bolan način povlačenja u sebe, a uništava milijune brakova diljem svijeta. Kada dođe do anoreksije intimnosti, znači da je došlo do suzdržavanja od emocionalne, seksualne i duhovne intimnosti između partnera.

Ovu vrstu oblika udaljavanja partnera uzrokuje mnogo čimbenika, a jedan od njih je i naše odrastanje. Kako smo odrasli, tj. u kakvoj okolini, takve obrasce ponašanja ćemo razviti. Ljudi koji su odrasli u braku u kojem partneri nisu bili povezani na emocionalnoj razini, boje se emocionalnog povezivanja, a sigurnost traže u distanciranju od drugih i kontroli.

Anoreksiju intimnosti možete izbjeći tako da pripazite da ne dođe do nekih od ovih primjera kao što su previše posla, kritiziranje, prebacivanje krivnje, uskraćivanje komplimenata, skrivanje osjećaja i uskraćivanje seksa. Ako ćete pripaziti na te stvari i truditi se dati i primiti, vaš brak će uspjeti. Samo nemojte dopustiti da vas monotonija preuzme, vi budite glavni pokretač i do razočaranja neće doći.

Autor: A.Z., Foto: argo74/Shutterstock