Promjena prezimena nakon vjenčanja

vjenčani par

Vjenčanje je iza vas i sada ste udana žena. Osjećate li već kako vam se život promijenio? Velik broj žena ne osjeća se drugačije osim što su svjesne da ih čeka velik posao, a to je rješavanje suhoparne administracije. Tako je, ukoliko ste se odlučili na promjenu prezimena pred vama je nekoliko postupaka.

Promjena prezimena nakon vjenčanja ne mora biti komplicirana i zamorna, a potrebno je samo pripremiti se na vrijeme i prikupiti svu potrebnu dokumentaciju kako bi sve prošlo što bezbolnije i bez puno muke, kako za vas tako i za vašu drugu polovicu.

Period nakon vjenčanja treba biti isto tako prekrasan kao što je bio dan kada ste se zavjetovali jedno drugom na vječnu ljubav. Zato je važno da pročitate sve upute koje su vam potrebne da bi sve obavili u što kraćem roku.

Odluku o tome da ćete promijeniti prezime ste sigurno donijeli prije vjenčanja. Zbog toga trebate svoje roditelje i sve ostale obavijestiti kako bi na poklone stavili odgovarajuće inicijale.

Ukoliko planirate putovanje obavite sve sa starim dokumentima kako si ne bi dodatno zakomplicirali život, tada još uvijek nije važno kako se prezivate, a ako ste rezervirali putovanje na svoje djevojačko prezime, nema veze. To znači da rezervaciju za medeni mjesec treba odraditi sa starim dokumentima jer novi još neće biti spremni.

Nakon vjenčanja prvo što morate imati uz sebe i bez čega nećete moći napraviti ništa je vjenčani list. To je dokument koji vam otvara sva vrata i s njim prvo mijenjate osobnu iskaznicu. Nakon osobne mijenjate i putovnicu te vozačku (ukoliko ju imate). Ako živite na adresi koja nije prijavljena na vas ili vašeg supruga, sa sobom morate povesti i osobu na čije ime kuća ili stan glasi.

Od ostalih dokumenata trebate promijeniti:

  • putovnicu – u nadležnoj policijskoj stanici
  • promjenu na mirovinskom
  • zdravstvenu iskaznicu – za to vam treba kopija osobne iskaznice
  • poreznu karticu
  • tekući račun – potrebno je osobno otići u matičnu poslovnicu, a ako koristite American Express karticu staru treba prerezati i poslati poštom na PBZ Card. Isto treba učiniti s Diners karticom i s kopijom vjenčanog lista poslati na adresu Erste Card Club d.d.

Ne zaboravite kako za promjenu svih dokumenata imate do 6 mjeseci jer nakon toga bi mogli platiti kaznu zato što uz sebe još uvijek nosite stare dokumente.

 

Autor: S.Š., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock