Što ako se probuši guma na biciklu

guma na biciklu

Nikada nije dobar trenutak da pukne guma, ali kako se to ipak može dogoditi, dobro je znati što učiniti ako se probuši guma na biciklu. U blizini bi se trebala naći poluga za skidanje gume s obruča te komplet za krpanje. Popravak nije kompliciran, ali zahtijeva određeno vrijeme.

Što učiniti ako se probuši guma na biciklu? Potrebno je skinuti kotač s bicikla, odvrnuti matice te izvaditi kotač iz vilice. Prije vađenja kotača kod stražnje vilice treba skinuti lanac sa zupčanika.

Nakon što se umetne poluga za skidanje i montažu gume, podigne se guma i skine s obruča nakon čega se zakači za žbicu kako bi mogla ostati u podignutom položaju. Drugom polugom podigne se guma za 20 do 30 cm.

Gumu treba ponovno podići, skinuti je s kotača i nastaviti s povlačenjem poluge cijelom dužinom kako bi se mogla skinuti cijela guma. Kod vađenja zračnice potrebno je odviti maticu na ventilu.

Slijedi provjera nalaze li se oštri rubovi na obruču kotača nakon čega slijedi popravak plastične trake koja štiti zračnicu i pokriva niple žbicu.

Želite li zakrpati zračnicu napumpajte ju djelomično i stavite u kantu vode. Mjehurići će pokazati mjesto na kojem se nalazi rupa. Nakon što osušite gumu na mjestu gdje se nalazi rupa, možete ga označiti kemijskom olovkom i izbrusiti pomoću brusnog papira.

Na nešto širu površinu oko rupe se nanese tanki sloj ljepila kako bi mogli zakrpati gumu. Ljepilo možete ostaviti da se osuši i postane ljepljivo. Nakon što ste stavili zakrpu pritisnite ju čvrsto i istodobno izvlačite od središta prema rubu. Zakrpu treba ostaviti da se osuši do kraja.

U novu ili zakrpanu zračnicu treba napuniti zraka kako bi podsjetilo na vučeno tijesto. Nakon toga se provuče ventil kroz rupu na obruču i zategne se pomoću matice. Zatim navučete zračnicu na obruč i podvučete ispod vanjske gume.

Rub vanjske gume možete gurnuti uz rub obruča pomoću palčeva tako da se počne od točke koja se nalazi nasuprot ventila. Guma se gura cijelom dužinom sve dok se ne dođe do ventila, nakon čega se pomoću poluge zavuče i zadnji dio gume iza ruba obruča. Kolač se vrati na ramu, dok se napuše nova ili zakrpana guma.

Autor: S.Š., Foto: Chepko Danil Vitalevich/Shutterstock