Kako održavati bicikl

vožnja biciklima

Jeste li ikada poželjeli sami održavati svoj bicikl, ali niste znali odakle krenuti? Možda ste se uplašili da ćete učiniti nešto krivo i tako samo pogoršati situaciju ili kvar? Ako preferirate bicikl od automobila i javnog prijevoza ili se samo volite voziti biciklom po prirodi, znati sami održavati vlastiti bicikl je vrlo profitabilna ideja koja će vam uštedjeti novac.

Održavanje bicikla nije toliko teško, samo se trebate držati nekih osnovnih pravila i sve će biti u redu.

Jedna od važnijih stvari je održavati bicikl čistim. Bicikl koji se redovito čisti će imati manje kvarova i biti će ga lakše voziti. Najjednostavniji način je oprati ga šmrkom za vodu uz pomoć stare četkice za zube kojom ćete očistiti mala, teško dostupna mjesta gdje se često nakupljaju prašina i blato.

Za još bolje čišćenje bicikla možete uložiti u četkicu posebno namijenjenu za čišćenje bicikla, spužvicu za pranje lanca, sredstva za uklanjanje masnoće, lubrikant za podmazivanje lanca te spužve i krpe. Koristite samo vodu i malo sapuna.

Pobrinite se za gume. Sami promijenite ili pokrpajte probušenu gumu. Ako često vozite bicikl ili idete po neasfaltiranim putovima, uza sebe uvijek imajte alat za krpanje rupa na gumama. Uz to će vam trebati pumpa za gume. Ako mijenjate probušene gume, trebat će vam jedna ili dvije poluge te nove gume.

Provjerite lanac i redovito ga mijenjajte. Što je lanac stariji to se više rastegne i tako lagano uništava pogonski sustav. Najbolje bi bilo promijeniti lanac prije nego napravi još više štete na vašem biciklu. Kako biste provjerili treba li ga promijeniti, koristite obično ravnalo. Postavite 0 na sredinu jedne pina i izbrojite ravno 12 punih karika. 12 karika bi trebala završiti na 30.5 centimetara.

Za razne druge popravke uvijek je korisno imati set inbus ključeva pomoću kojih možete podesiti sic ili guvernal.

Autor: J.P.D., Foto: YanLev/Shutterstock