Građa i rast kose

Kosa, Foto: Ye/Shutterstock

Ljudska se kosa uglavnom sastoji od proieina kreatina. Osim kreatina sadrži i vlagu te tragove metala i minerala koji se nalaze u ostalim dijelovima tijela. Bitno je napomenuti kako je vidljiv dio kose sačinjen od mrtvih stanica, dok je živ dio samo korijen kose. Korijen leži u zaštićen ispod površine u cjevastom uleknuću kojeg nazivamo folikula.

Svaka vlas kose se sastoji od tri sloja. Prvi je vanjski sloj (kutikula) koja služi kao zaštitni dio kose koji je prekriven tankim ljuskicama koje se međusobno preklapaju. Ispod vanjskog sloja nalazi se korteks. To je dio koji kosi daje jačinu i gipkost, ali i boju pomoću melanina. Zadnji sloj kose naziva se medula, a sastoji se od mekanih stanica keratina. Stručnjaci smatraju kako je funkcija medule da skladišti hranjive tvari u kosi.

Za prirodni sjaj kose zaslužno je ulje koje se naziva sebum, a proizvode ga žlijezde lojnice koje se nalaze na vlasištu. Ulje je sastavljeno od voskova i masti koje sadrži antiseptik i na taj način se bori protiv infekcija. Sebum je sjajna zaštita za cijelu kosu, pomaže da ona zadrži prirodni sjaj i gipkost. Ukoliko se sebum proizvodi u prevelikoj količini kosa će postati masna.

Kosa prilikom rasta prolazi kroz tri faze: u anagen fazi kosa intenzivno raste, u katagen fazi kosa postupno prestaje rasti, dok u zadnjoj telogen fazi kosa u potpunosti prestaje rasti. U zadnjoj fazi više nema rasta ni aktivnosti, jedino može biti izgurana novim rastom, a tako cijeli ciklus počinje ponovno.

Kosa raste oko 12 mm mjesečno, dok pojedinačna vlas živi do sedam godina. Ukoliko osoba nikad nije podreživala kosu, ona će narasti do iznad jednog metra. Bitno je istaknuti kako žene imaju više kose od muškaraca, te da kosa brže raste ljeti i u snu.

Kosa brže raste u periodu između 16 i 24 godine, dok žene u periodu između 40 i 50 godine žene izgube oko 20% kose. Kosa kao takva godinama postaje suša.

Kako biste održali svoju kosu zdravom pijte manje kave i čaja, izbjegavajte alkohol jer je on neprijatelj nekim mineralima i vitaminima koji su bitni za rast kose. Redovitim vježbanjem ćete poticati krvotok u vlasištu što vam može pomoći u rastu i obnovi kose.

Autor: M.T., Foto: Ye/Shutterstock