Stare gramofonske ploče

gramofonske ploče

Prije kaseta i glazbenih kompaktnih diskova, tj. CD-a, za slušanje glazbe koristile su se gramofonske ploče. Danas su gramofonske ploče stekle kultni status i neke su vrlo vrijedne te se prodaju za visoke cifre kolekcionarima, primjerice “God Save the Queen” Seks Pistolsa ili “Bohemian Rhapsody” grupe Queen.

Ako ste rođeni nakon ere skupljanja ploča, velika je vjerojatnost da su vaši roditelji trošili svoj džeparac na ploče te provodili večeri u društvu slušajući iste. Također je vrlo velika vjerojatnost da su ponosni na svoju kolekciju i ni ne pomišljaju je prodati ili reciklirati.

No, što učiniti s izgrebenim ili samo nevoljenim, nepotrebnim gramofonskim pločama koje skupljaju prašinu i zauzimaju dragocjen prostor?

Napravite ukrasnu zdjelu koja je must have u domu svakog zaljubljenika u glazbu.

Za ovaj vrlo jednostavan projekt potrebna vam je pećnica, posuda otporna na visoke temperature te dvije plastične ili keramičke zdjele koje možete staviti jednu u drugu te tako oblikovati vašu ploču.

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva te stavite ploču na posudu otpornu na visoke temperature. Nakon cca dvije minute vidjet ćete da je ploča omekšala. Oprezno je izvadite van (koristite zaštitne rukavice) i stavite na dno manje zdjele koju prije toga okrenete dnom prema gore.

Čim postavite ploču, uzmite veću zdjelu i poklopite. Bitno je zapamtiti da se ploče vrlo brzo hlade tako je potrebno brzo raditi.

Postoji i nešto jednostavniji način koji uključuje samo pećnicu i nešto preko čega ćete staviti ploču nakon što je zagrijete. Postupak je isti, samo što ploču stavite u pećnicu na tepsiju, pažljivo izvadite i lopaticom/špatulom prebacite na zdjelu postavljenu dnom prema gore te ju rukama oblikujete.

Budite pažljivi i koristite zaštitne rukavice. Ako vam se oblik ne sviđa, samo ponovno zagrijte ploču i počnite ispočetka.

Autor: J.P.D., Foto: Bot (Magnus Manske)/Wikimedia