Odgoj blizanaca

odgoj blizanci

Roditelji kojima se rode blizanci su blagoslovljeni dvostruko, no uz taj dvostruki blagoslov dolazi i do većeg opterećenja, obveza i stresa. Ukoliko ste saznali da ćete dobiti blizance, ili ih već imate, u nastavku vam donosimo nekoliko primjera, što vas sve očekuje.

Ono što vam kao roditelju ne ide u prilog prilikom odgoja blizanaca, je to što ukoliko nešto krivo odgovorite djetetu, zato što ste ustali na lijevu nogu ili ste u velikoj žurbi, i na istu stvar drugi dan odgovorite drugačije kada vas pita drugo dijete, e onda sete jako pogriješili i u velikoj ste nevolji.

Isto tako u odgoju blizanaca morate biti dosljedni,te se trudite puno više nego kada odgajate dvoje djece različite dobi. Najlakše će im biti u vrtiću jer će tete na njih gledati kao svaku osobu zasebno, te će se prema svakom karakteru drugačije ponašati.

Izlaske iz stana bi najbolje bilo obaviti sa još jednim roditeljem, ili bilo kojom drugom osobom koja vam je voljna pomoći. U kupovinu ili u park se ne preporuča da idete sami sa blizancima, jer ćete teško sama sa njima kupiti sve namirnice, kao i to da ih nećete moći istovremeno hvatati u parku, dok će svaki otići svojom stranom.

Blizanci daju jedan drugom potporu u svojim nestašlucima, pa ne čudi što je odgoj blizanaca puno teži i zahtjevniji. Kada jednom nešto zabranite, odmah će i drugi to isprobati, kako bi znali granice i kako bi jedno drugom dali potporu.

Jedan od najveći problema kod odgoja blizanaca je taj što oni imaju različite potrebe za spavanjem, hranjenjem i igranjem. Zbog toga je teško oboje u datom trenutku zadovoljiti. Da ne spominjemo ukoliko jednom nešto dopustite, da će vas to odmah i drugi tražiti.

Kako bi si sve ove situacije olakšali, te uživali u dvostrukom blagoslovu, trebate se pridržavati svojih pravila. Znači što prije uspostavite rutinu djetetu, te budite uporni u tome. Hranite ih u isto vrijeme, stavljajte ih spavati u isto vrijeme i svi zajedno se igrajte u isto vrijeme.

Autor: A.Z., Foto: SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock