Spartanski trening

istezanje-nakon-vjezbanja

Spartanski trening, ako ga izvodite redovito i predano, trebao bi od vašeg tijela učiniti da izgledate kao jedan od Spartanaca iz filma “300”. To znači da se ovom vrstom treninga dobiva kondicija i zavidna mišićna masa. Ni jedno ni drugo ne ide bez gubljenja kalorija, odnosno topljenja masnoća iz tijela, a dobivanjem i oblikovanjem mišića. Kako bi trening bio učinkovit, potrebno je prilagoditi i jelovnik, odnosno staviti se na režim prehrane za mišiće. Hrana koju jedete mora biti puna mesa, dodatnih proteina i povrća, kako bi se mišići imali od čega izgraditi, a opet bez masnoća što se talože po tijelu.

Spartanski treninzi moraju biti šaroliki. Sastoje se od kardio vježbi, dizanja utega, trčanja s utezima, podizanja i prebacivanja teških predmeta, poput kamionskih guma i slično. Trening mora biti nepredvidljiv i sastavljen od različitih elemenata kako bi tijelo bilo spremno na sve izazove i tako se ojačalo.

Trening koji vam donosimo u današnjem videu ima elemente spartanskog treninga. Nije toliko rigorozan, ali daje uvid što ovakva vrsta treninga jest. Idealan je za početnike koji svoje vježbanje žele započeti rigorozno. Tempo vježbanja je žestok, ali vrijedi okušati se u njemu.

Prva vježba su sklekovi. Postavite se na ruke, nožnim prstima se podupirući od podlogu. Leđa i noge trebaju vam biti ravni i ne smiju dodirivati pod. Spuštajte se na ruke sve do poda, pa onda iz te pozicije podižite u početni položaj. Vježbu ponovite deset puta.

Podignite se i napravite deset vježbi marinaca. Marinci se izvode tako da se iz položaja za sklek podignete na noge, skočite u zrak i ponovo se spustite u položaj za sklek. Vježbu ponovite deset puta. Zatim se bez odmora spustite u sklek položaj, pa krenite s vježbom “penjanja“. Iz sklek položaja brzim ritmom povlačite jednu po jednu nogu prema bradi, kao da se penjete. Svaku nogu povucite deset puta.

Za sljedeću vježbu trebat će vam lopta. Ako je nemate, izvodite vježbu bez nje, na isti način kao da je imate. Lezite na leđa i uzmite loptu u ruku. Ispružite ruke i noge, s time da ih podignete od poda. Istovremeno noge i ruke spustite do poda, ali ne i skroz na pod, pa podignite pred sebe. Loptu koju ste imali u rukama uhvatite stopalima, pa ruke i noge spustite prema podu i ponovo ih podignite pred sebe, Uzmite loptu u ruke. Spustite noge i ruke prema podu, pa podignite i stavite loptu među stopala. Ovu izmjenu ponovite deset puta.

U sljedećoj vježbi ponovo stanite u položaj za sklek. Dok se održavate na rukama, s nogama skačete naprijed, pa natrag. Vježbu ponovite deset puta. Kratko se odmorite, pa napravite i posljednju vježbu u seriji.

Posljednja vježba je visoki skip. U naizmjeničnim skokovima podižite koljena jedno po jedno, što više možete. Ponovite vježbu deset puta, pa onda, nakon kratkog odmora, napravite još jednu seriju svih ovih vježbi. Nakon kratko vremena primijetit ćete zavide rezultate na vašem tijelu i kondiciji! Ako vam se sviđaju treninzi poput spartanskog, svidjet će vam se i pliometrijski trening.

Autor: V.B., Foto: Aleksandr Markin/Shutterstock