Hodanje na rukama i nogama

lijep-trbuh

Postoje određene vježbe koje u nekoliko pokreta aktiviraju cijelo tijelo. Istovremeno djeluju na nekoliko ciljeva treninga – na jačanje snage, brzine, kondicije… Jedne od takvih vježbi su i hodanje na rukama i nogama. Iako se vježbe čine jednostavnima, s tek nekoliko elemenata, njima aktiviramo trbušne mišiće, leđne mišiće, kukove, ruke i noge. Istovremeno, one su i odlične vježbe za stražnjicu. Potrebno je puno energije i snage da bismo ih izveli, ali zato su višestruko korisne. Njima vježbamo i snagu i koordinaciju tijela. Koordinacija je ključna za čovjekovu sposobnost kretanja, stoga je važno raditi i vježbe koje se njome bave. Bez nje ne bi bilo moguće ni hodanje, kamoli neka druga, pogotovo zahtjevnija, tjelesna aktivnost.

Oprema za ovu vježbu nije vam potrebna. Ako je radite u sobi, čak vam ne trebaju ni tenisice – vježbu ćete najbolje izvoditi bosi, bez čarapa kako se ne biste klizali na parketu ili pločicama. Ako vježbu izvodite vani, možete obuti tenisice. Pored sebe jedino možete staviti bocu vode i ručnik, budući da se za vrijeme izvođenja ove vježbe jako znoji.

Prva vježba je takozvano “hodanje na rukama”. Spustimo se na dlanove i nožne prste, pa na “sve četiri” napravimo tri koraka naprijed i tri koraka natrag. Uvijek hodamo rukom i suprotnom nogom. Pri tome stisnemo trbuh i pravilno dišemo.

Druga vježba suprotna je prvoj. Stanete na sve četiri, ali s trbuhom prema gore. Podignete kukove, pa hodate na stopalima i dlanovima. Napravite nekoliko koraka naprijed i nekoliko natrag. Pri tome stisnite kukove i mišiće stražnjice. Nakon tri koraka naprijed ili natrag, ostanite koji trenutak u položaju s podignutim kukovima i stisnutim mišićima stražnjice i bedara.

U trećoj vježbi pokušajte mijenjati položaj dlanova i stopala. Učinite to tako da lijevo stopalo stavite na mjesto desne ruke, desnu ruku stavite na mjesto lijevog stopala, desnu nogu stavite na mjesto lijeve ruke, a lijevo stopalo na mjesto desne ruke. Napravite par ovakvih krugova. Ovim pokretima vježbate koordinaciju. Nastojte nakon okreta uvijek doći u isti položaj.

Nakon nekoliko ponavljanja, kratko ostanite u položaju s trbuhom i kukovima prema gore, a onda promijenite smjer kretanja. Sada idete desnim stopalom na položaj lijeve ruke, a lijevim stopalom na položaj desne ruke. Vrtite se tako nekoliko puta,a onda odmorite.

Zadnja vježba je kretanje dlanovima prema naprijed dok ne dođete u položaj za sklek, a onda krenite stopalima prema dlanovima. Tako idete nekoliko koraka naprijed, a onda najprije stopalima idete nekoliko koraka unatrag, pa kada dođete u položaj za sklek, idete rukama za njima. Ponovite vježbu nekoliko puta.

Ove vježbe odlične su za jačanje mišića, koordinaciju, ali i za gubljenje kalorija, jer jako potiču znojenje. Već ovih nekoliko vježbi učinit će vas posve mokrim od znoja. Njima ste ubrzali i rad srca, što je odlično za vaš kardiovaskularni sustav. Kada steknete kondiciju, vježbe možete izvoditi u nekoliko serija. Ako vam je cilj gubljenje kalorija, pogledajte koje su najbolje vježbe za mršavljenje.

Autor: V.B., Foto: g-stockstudio/Shutterstock