Smije li se krumpir podgrijavati

krumpir

U današnje ubrzano vrijeme sve manje vremena imamo za pripremu svježih obroka svaki dan. Tako zbog nedostatka vremena kuhamo obroke za sljedeći dan ili jedemo ručak ili večeru od prethodnog dana. Nismo ni sami svjesni da tako negativno djelujemo na naše zdravlje jer hrana gubi nutritivne vrijednosti i enzime.

Osim toga može se dogoditi da nismo svjesni da podgrijavamo namirnice koje nikako ne bi smjele trpjeti ponovnu termičku obradu! A jedna od takvih namirnica je i krumpir.

Krumpir je često zastupljena namirnica u našoj prehrani i jako je zdrav. Bogat je vitaminima B, kalijem, željezom i magnezijem. Ima nizak postotak natrija u sebi što je dobro za osobe koje imaju povišeni krvni tlak. Sadrži flavonoide koji štite krvne žile. On se uzgaja lako i za njegov uzgoj nisu potrebni štetni pesticidi. Zanimljivo je da postoji oko 1000 vrsta krumpira i da je bio prva namirnica uzgojena u svemiru.

Kod guljenja treba pripaziti da se odstrani što manji sloj kore jer neposredno ispod nje nalazi se bogatstvo vitamina C. Treba pripaziti ako se nakon guljenja ne stavi odmah kuhati, može potamniti. Zbog toga ga je dobro držati u hladnoj vodi.

Iznimno zdrav, krumpir spada u jednu od najrizičnijih namirnica kada je riječ o podgrijavanju, stoga bi se ono trebalo izbjegavati! Krumpir je jedna od namirnica koja je pri vrhu na popisu kada je riječ o trovanju hranom.

Iako je riječ o iznimno zdravoj namirnici, krumpir podgrijavanjem gubi hranjive vrijednosti i postaje toksičan! U njemu se podgrijavanjem oslobađa koncentracija toksičnog solanina koji razgrađuje bjelančevine u tijelu. Pozitivno je to što je potrebna jako visoka doza solanina da bi se otrovali. Tu dozu ne možemo naći u jednom obroku.

Najbolje ga je konzumirati kada je friško kuhan i ohlađen. Hlađenjem u krumpiru se povećava otporni škrob što znači da u organizam unosimo probiotik. Izbjegavajte prženi krumpir.

Ako pripremate jelo koje sadrži krumpir za sljedeći dan, preporučujemo da krumpir skuhate isti dan kada podgrijavate jelo, tj. prije nego što ćete konzumirati jelo. Tako će krumpir biti svjež.

Autor: M.L., Foto: Peter zijlstra /Shutterstock