Je li zdravo jesti voće navečer

kada jesti voće

Konzumiranje voća bitno je za naš organizam. Osim što njime unosimo velik broj vitamina i minerala, ono nam daje energiju i sudjeluje u detoksikaciji tijela. Ali, voće sadrži i kiselinu pa je potrebno znati u koje doba dana ga je najbolje jesti da bi postigli maksimalan učinak za naš organizam.

Iako mislimo da je konzumiranje voća jednostavno, uzmemo voćku, operemo i pojedemo, postaje brojna istraživanja kada pojesti koju vrstu voćke.

Voće ne bi trebalo jesti navečer upravo radi kiselina koje sadrži što može uzrokovati probleme sa želucem. Želučani problemi mogli bi poremetiti naš san pa je bolje navečer pojesti zobenu kašu. Pogotovo bi trebali izbjegavati agrume jer uzrokuju proizvodnju žučnih sokova. Nemojte jesti bobičasto voće, lubenicu, grožđe ili ananas.

Najbolje vrijeme kada bi mogli jesti bilo koju voćku je ujutro, na prazan želudac pa sve do 16 sati. Voće će se tada lako probaviti i napunit ćete tijelo energijom potrebnom za radni dan.

Nikako ga nemojte jesti nakon obroka. Najbolje vrijeme bi bilo na prazan želudac i to po mogućnosti ujutro. Pojedete li glavni obrok i nakon toga unesete voćku, spriječit ćete da ona uđe direktno iz želuca u crijeva. Voće će se u želucu sa ostatkom hrane početi kvariti što će uzrokovati kiselinu.

Možda ste ponekad osjetili težinu u želucu nakon što ste pojeli jabuku ili krušku navečer nakon obroka, želeći popuniti vašu večeru. Ili ste osjetili da su vam crijeva počela raditi nakon što ste pojeli grožđe. Lako moguće! Kada voće dođe u doticaj s već unesenom hranom u želucu, dolazi do truljenja hrane te se nakon toga osjećate napuhnuto ili imate plinove.

Ako baš ne možete bez voća navečer, možete prije obroka popiti sok od naranče. Njegova jaka kiselina brzo će razgraditi hranu. Uvijek je bolje pojesti cijeli plod nego piti njegov sok jer ćemo tako unijeti i sva vlakna iz voćke.

Želite li popiti sok, izbjegavajte kupovne sokove napravljene od koncentrata. Pijte samo svježe iscijeđeni sok voća. Birajte sirove plodove, nemojte ih kuhati jer tako gube svoja ljekovita svojstva. Također, nemojte kupovati konzervirano ili voće u staklenci. Takvo voće puno je umjetno dodanih šećera.

Voće je jako zdravo, ali moramo naučiti kada i u kojim količinama ga je najbolje konzumirati. Fruktoza iz voća najpovoljnije će na naš organizam djelovati ujutro ili nakon napornih fizičkih aktivnosti.

Autor: M.L., Foto: PonomarenkoNataly/Shutterstock