Je li zdravo jesti jaja svaki dan

jaja

Stara narodna poslovica kaže “svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje!” No, je li uistinu tako? Otkada su počela znanstvena istraživanja jaja, prehrambene tablice o njihovim nutritivnim vrijednostima su se non stop mijenjale.

Naime, dugo se vjerovalo da jaja povisuju kolesterol. Ipak, pobijene su sve prijašnje tvrdnje i jaje je okarakterizirano kao zdrava namirnica koju možete konzumirati svaki dan!

Jaje je velik izvor proteina, 6 grama po jednom jajetu. Mnoštvom vitamina i minerala može nas opskrbiti jedno jaje. Vitamini A, svi vitamini B skupine uključujući vitamin B12 koji je bitan za energiju te vitamine D, K i E, svi oni nalaze se u jajetu.

Izvor je folne kiseline i riboflavina, a od minerala prevladavaju željezo, kalcij i cink. Sadrži važne aminokiseline te je izvor kolina koji kod žena snizuje rizik od raka dojke. Bogatstvo antioksidansa, zeaksantin i lutein sprječavaju rizik od degenerativnih bolesti oka. Poboljšavaju pamćenje i razvijaju mozak.

Proteini u jaju daju nam sitost u prvoj polovici dana pa bi bilo dobro jaja jesti za doručak. Konzumacijom jaja ujutro duže ćete ostati siti i neće se dogoditi pad energije. Tako tijelo neće imati potrebu za lošim ugljikohidratima. Uz sve to, jaja su lako probavljiva.

Namirnica su koja je relativno jeftina pa su dostupna svima. Možete kombinirati jaje na oko, tvrdo kuhano ili kajganu, a možete ga dodati i u salatu.

Istraživanja kažu da jaja danas sadrže puno manje kalorija i spadaju u niskokaloričnu hranu. Upravo radi toga idealna su za sve koji su na dijeti i žele smršavjeti. Konzumiranjem jaja ujutro spriječit ćete debljanje.

Iako su se jedno vrijeme izbjegavala jer smo bili uvjereni da imaju puno kolesterola, danas ga jaja sadrže i do 14 % manje. Razina vitamina D veća je i do 50 posto. Tako danas vidimo kako smo dugo živjeli u zabludi nepotrebno imajući strah od jaja potpuno ih isključujući iz prehrane ili konzumirajući ih 1-2 puta tjedno.

Ako već niste, uvrstite ponovo jaja u svakodnevnu prehranu i bez straha ih konzumirajte svaki dan! Jaje je čudotvorna namirnica visoke vrijednosti. Sadrži samo 70 kalorija pa je i idealni saveznik u održavanju idealne linije.

Autor: M.L., Foto: Gts/Shutterstock