Koje su zdrave grickalice

orasi u ljusci

Prvi korak prema boljoj kvaliteti življenja i boljem osjećaju je biti svjestan zdravih i nezdravih namirnica. Samo uz zdravu i uravnoteženu prehranu čovjek može biti zadovoljan svojim izgledom i to zbog nutrijenata koje sadrži kao što su minerali, vlakna, proteini i vitamini.

Pored zdrave prehrane potrebno je paziti i na vježbanje te barem tri puta tjedno povećati fizičku aktivnost. Nažalost ponekad je teško odoljeti pojedinim iskušenjima koji dolaze u obliku masne hrane, ali ako se konzumiraju samo povremeno i u manjim količinama one ne bi trebale biti problem, ali samo za one koji nemaju ozbiljnih problema sa zdravljem.

Među nezdrave namirnice ubrajaju se i razne grickalice poput čipsa, a koji je postao neizbježan dio rituala kada se nekoliko ljudi okupi kako bi zajedno gledali televiziju. Dobro je što uobičajene grickalice možete zamijeniti zdravijim, a ništa manje ukusnim.

Jeste li raspoloženi za orašaste plodove? Upravo se oni nalaze na popisu zdravih namirnica koje bi mnogi trebali konzumirati. Zašto su orašasti plodovi tako dobri? Upravo su oni poznati kao hrana koja obiluje antioksidansima, a osim njih obiluju željezom, omega 3 masnim kiselinama, vitaminima B i E te cinkom i magnezijem.

Bademi su najpoznatiji i jedan od najpopularnijih orašastih plodova koje mnogi vole jesti, a osim što pomaže trudnicama kod smanjenja žgaravice, dobar je i za kosti te zube jer obiluje kalcijem. Ne treba zaboraviti da bademi imaju puno kalorija tako da ih treba rasporediti tijekom dana.

Ukoliko ležite smanjiti kolesterol i spriječiti moždani udar ili rak bilo bi dobro kada bi konzumirali orahe. Osim vlakana i omega 3 masnih kiselina u njima se nalazi i folna kiselina te kalcij i vlakna.

Iako ih neki pokušavaju izbjeći jer su nezdrave, kokice se isto nalaze na popisu grickalica u kojima možete bezbrižno uživati, ali samo ako ste ih napravili od cjelovitog zrna na tavi s nekoliko kapi ulja. Za razliku od njih kokice za mikrovalnu s dodatkom maslaca ne preporučaju se jer sadrže umjetne sastojke.

Ne zaboravite na ukusan pistacio koji isto tako obiluje vrijednim antioksidansima, a osim što su dobri za zdravlje, stručnjaci su mišljenja kako konzumiranje do nekoliko pistacia dnevno vodi do uspješne borbe protiv bora. Jeste li već odabrali vama najdražu namirnicu?

Autor: S.Š., Foto: mayer kleinostheim/Shutterstock