Low – FODMAP dijeta

low fodmap dijeta

Ukoliko osoba pati od bolova u trbuhu, iritabilnog kolona ili nadutosti, preporučuje se Low – FODMAP dijeta, koja je razvijena s ciljem da pomogne upravo tim problemima. Low FODMAP dijeta isključuje mnoge sastojke koji se nalaze u određenim vrstama voća i povrća, luku, pšenici, češnjaku i umjetnim sladilima.

Cilj ove dijete je uz pomoć dijete smanjiti tegobe pacijenta koji pate od sindroma iritabilnog crijeva. Primarni cilj nije gubitak težine, kako se misli, ali je u kratkom vremenu ova dijeta stekla popularnost zahvaljujući promjenama koje omogućava pacijentima koji pate od teškog crijevnog poremećaja.

Sindrom iritabilnog crijeva se očituje nenormalnim kontrakcijama mišića, debelog i tankog crijeva. Prolaz stolice i hrane kroz crijeva je ubrzano, pa zbog toga često dolazi do proljeva, a jake kontrakcije koje se za to vrijeme javljaju, mogu izazvati bolne grčeve u donjem dijelu trbuha.

Za sada se korištenje Low – FODMAP dijete zasnivalo samo na individualnom iskustvu, a danas poneki liječnici koji su upoznati s ovom vrstom dijete nakon dijagnosticiranja bolesti, sami preporučuju ovu dijetu.

Praćenjem napretka kod pacijenata koji pate od sindroma iritabilnog crijeva, a koji su se poslužili ovom dijetom, ustanovilo se da su se znatno ublažili bolovi u trbuhu, te su se problemi s hitnim stolicama, nadutošću i proljevima smanjili.

Nije jednostavno izbjegavati hranu koja se ne smije jesti kod Low – FODMAP dijete, jer je njen popis opsežan, ali uz pomoć stručnog nutricionista, ova dijeta je lako izvediva i toplo se preporuča.

Low – FODMAP je oblik liječenja koji stvarno radi, zbog čega se svim bolesnicima koji pate od simptoma iritabilnog crijeva, savjetuje Low – FODMAP dijeta, koju treba odrediti nutricionist ili liječnik.

Ukoliko niste u mogućnosti dobiti savjet stručne osobe, možete i na internetu pogledati popis namirnica koje smijete, odnosno ne smijete konzumirati.

Namirnice koje se trebaju izbjegavati u Low – FODMAP dijeti su namirnice s visokim FODMAP-om te ih osobe s osjetljivim crijevima trebaju izbjegavati, ili barem smanjiti njihov unos u organizam.

Odlučite se za dijetu koja vam najviše odgovara i s kojom ćete izgubiti željeni broj kilograma. Važno je da odabrana dijeta ni na koji način ne utječe na vaše zdravlje i ne izazove negativne nuspojave.

Autor: A.Z., Foto: Khosro/Shutterstock