Savjeti za uzgoj pataka

Patka s pačićima, Foto: Stargazer/Shutterstock

Patke držimo radi proizvodnje mesa, masti, perja i jaja, a nekad se može dobiti i povećana jetra. S obzirom na tako raznoliku proizvodnju, pasmine pataka možemo podijeliti u tri grupe: nesilice, kombinirane i tovne patke.

Najinteresantnije su patke kombiniranih svojstava, jer dobro nesu i mogu se koristiti za tov. Tu pripada poznata Kaki Kembel pasmina, koja snese 180-200 jaja; izvaljeni pačići brzo rastu i daju dosta kvalitetnog mesa. Ta je patka idealna za brojlersku proizvodnju pačića jer nosi u toku čitave godine, tako da cijelu godinu možemo opskrbljivati tržište utovljenim pačićima.

Nesilice su lagane patke. U toj grupi prvo mjesto zauzima patka indijska trčalica. Nosi 200-250 jaja u jednoj godini. Jaja glatke bijele ljuske teška su oko 80 g, te se upotrebljavaju i u ljudskoj prehrani, pogotovo ako patka nije dolazila u vodu, gdje je mogla da se hrani ribicama, od čega jaja, kao i njeno meso, dobije neugodan miris i okus po ribi. Te se patke uglavnom uzgajaju za proizvodnju jaja za tržište, ali se onda moraju držati u zatvorenu prostoru ili puštati samo na ograđenu tratinu. Od mesnih pasmina poznate su pekinška i ruanska patka. Nose mnogo manje jaja, uglavnom u proljeće i ljeti, ali daju mnogo izvrsnog mesa s dosta masti, a u nekim slučajevima i povećanu jetru .

KAKO VALIMO PAČIĆE?

Pačja jaja valimo ili pod samom patkom, purom, kokoši, ili u inkubatoru. Pačići se vale 28. dana od dana nasađivanja. Othranjuju se isto tako kao i guščići , samo što se pačićima ne daje zelena smj esa već samo suha koncentrirana smjesa. Najbolja je smjesa koju proizvode tvornice krmnih smjesa. Pačići se mogu uspješno othraniti i hranom proizvedenom u domaćinstvu, ali u tom slučaju ne možemo očekivati isti uspjeh kao uz kvalitetnu krmnu smjesu. Patka traži veći postotak bjelančevina životinjskog podrijetla, a baš to je najteže osigurati u kućanstvu. Uz pašu, baru i potok patke nađu dovoljno puževa i glista, pa namire potrebe tih hraniva.

RANI TOV PATAKA

I patke se, kao i gu ske, mogu toviti u ranom i kasnom tovu. U rani tov stavljaju se pačići odmah po valjenju i sa 9 tjedana postignu težinu od 2,5 do 3 kg, ovisno o pasmini i kvaliteti hrane. S njima se postupa na isti način kao i s guščićima u ranom tovu. Za patke, pa tako i za pačiće, važno je da voda bude uvijek prisutna, i to u blizini hranilica, jer patke i jedu i piju istovremeno. Posudice za vodu moraj u biti dosta dub oke, tako da patke čitav kljun mogu uroniti u vodu. Pačići jako zagade vodu, pa je potrebno da se posude za vodu češće dobro isperu.

KASNI TOV PAČIĆA

Kasni tov počinje u starosti od 6 mjeseci i on traje, kao i tov gusaka, oko mjesec dana. Postupak s patkama isti je kao i s guskama.

Foto: Stargazer/Shutterstock