Savjeti za putovanje avionom

Polijetanje aviona, Foto: Guido Vrola/Shutterstock

Evo nekoliko korisnih savjeta koje British Airways preporučuje svojim putnicima. Jedan od trikova koje treba naučiti jest, primjerice, da treba ukloniti sve stare naljepnice s prtljage prije prijave za let, zbog toga što bi se moglo dogoditi da računala pogreškom pročitaju neku od naljepnica zaostalih s prethodnih putovanja i pošalju prtljagu na pogrešno odredište.

Drugi koristan savjet jest koristiti trik sa zamatanjem kako bi se u prtljagu smjestilo više stvari. Ako se odjeća zamota, bit će manje izgužvana i moći će se smjestiti više toga u manju torbu. Također, promišljeno pakirajte ručnu prtljagu i birajte što ćete odjenuti za put kako biste što lakše prošli sigurnosne provjere u zračnoj luci – kazala je menadžerica.

Ako se maleni elektronički uređaji i teži predmeti smjeste između slojeva odjeće u prtljazi, manja je vjerojatnost da će sigurnosno osoblje tražiti ručni pregled prtljage prilikom prolaska kroz sigurnosnu provjeru. Također, putnici bi trebali razmisliti o tome što će odjenuti – cipele, jakne i remenje potrebno je skinuti prilikom prolaska kroz sigurnosnu provjeru pa je dobra ideja obuti cipele koje se lako izuvaju, ostaviti jaknu u prtljazi te izbjeći nošenje remena.

Zračni prijevoznici pomogli su svojim putnicima i tako što se moguće prijaviti za let na internetu te ispisati ukrcajnu propusnicu (boarding pass) kod kuće ili na poslu, odnosno moguće je prijaviti se za let na kiosku za samostalnu prijavu u samoj zračnoj luci.
Sve to može vam pomoći da izbjegnete čekanje u redu za prijavu za let te provedete više vremena u zračnoj luci u kupnji i opuštanju prije leta.

Evo i nekolko savjeta za što bolje pakiranje. Ponesite sa sobom stvari koje možete upotrijebiti više puta, nemojte nositi velike, nespretne i teške komade nakita.

Zatim, koristite kozmetičke proizvode u pakiranjima namijenjenima putovanju, a manja pakiranja kozmetičkih proizvoda koje inače koristite omogućit će vam da odložite ambalažu nakon što ih potrošite pa ih nećete morati ponovno pakirati i nositi kući, čime ste uštedjeli na prostoru i težini prtljage.

Zamotajte odjeću u „rolu“ i tako spriječite gužvanje. Osim toga, tako ćete moći koristiti manju torbu. Odjeću je ovako vrlo lako složiti u prtljagu , a tako ćete izbjeći nabore nakon vađenja iz prtljage. Primjerice, hlače se mogu presaviti po sredini i potom „zamotati“ čvrsto cijelom svojom duljinom. Ova je metoda primjenjiva na svim vrstama odjeće. I za kraj, imajte rezervnu odjeću te nužnu kozmetiku u svojoj ručnoj prtljazi.

Foto: Guido Vrola/Shutterstock