Što učiniti ako ste sami ili usamljeni za blagdane

Usamljena djevojka u kostimu, Foto: Ariwasabi/Shutterstock

Blagdani su najljepše doba godine i svi to konstantno ponavljaju, ali nitko ne spominje, što raditi kada nisu. Kao što reklame i čestitke znaju podsjećati, Božić je vrijeme za obiteljska okupljanja, zbližavanje i veselje. Jedini problem je ako kod vas nije tako.

Ako ćete Božić provesti sami kod kuće, pretpraznički tjedan, kao i cijeli prosinac može biti najduži od svih.

Ipak, ako ove godine Božić iz bilo kojeg razloga nemate s kim proslaviti morate se spriječiti da ne postanete Grinch. Bez obzira koliko poželjeli ostvariti njegovu rečenicu “Moram pronaći način da spriječim dolazak Božića”, to nije moguće. Božić dolazi, i ne treba mu vaše dopuštenje.

Za početak morate znati, da ako su se vaše životne okolnosti promijenile, smijete promijeniti i tradiciju. Najbolji dio toga što ste odrasla osoba je što samostalno smijete donositi odluke, bez obzira što drugi o njima mislili.

Vaš Božić se smije razlikovati od tuđih Božića, te ga možete proslaviti ili ne proslaviti na mnoge načine. Bitno je da pronađete onaj koji najbolje odgovara vama. Možete provesti tihi Božić u svome domu. Možete kupiti nove ukrase, a stare spremiti u kutije i pokloniti. Možete otići u restoran na božićnu večeru… Sve zaista ovisi o vama.

Ako volite božićni ugođaj, ali vam smeta što ste sami, pokušajte sa sljedećim idejama. Možete biti sami, a da ne budete usamljeni.

Dekorirajte dom

Čak ako ste i jedina osoba koja će vidjeti vaše dekoracije, odvojite vremena za ukrašavanje doma. Ne treba sve izgledati točno kao prijašnjih godina, ali na neki način obilježite taj dan. Jedna od najgorih stvari kada ste sami na Božić je što se osjećate isključeno, dok se svi drugi odlično zabavljaju. Potrudite se da ne isključujete sami sebe.

Planirajte nešto posebno

Teško je slušati tuđe uzbuđenje i planove za praznike ako se vi nemate čemu radovati. Planirajte nešto posebno za sebe. Ne mora biti uopće povezano s Božićem, ali neka bude nešto čemu ćete se veseliti.

Budite okruženi drugim ljudima – sjediti sam u kući na Božić je jako teško. Pronađite osobe s kojima možete biti. Ako imate prijatelje koji su također sami na Božić priredite večeru u svome domu. Prijavite se u javnu kuhinju i taj dan se aktivirajte humanitarno. Otiđite u crkvu, na koncert… Sigurno ćete već nešto smisliti. Važno je da imate bar nekome reći Čestit Božić.

Dajte sebi dopuštenje za samovanje

Ponekad je razlog za usamljeni Božić vrlo tužan. Ako ste izgubili voljenu osobu slobodno smijete biti tužni. Lažan osmijeh vam neće puno pomoći. Ali jednako tako izbjegavajte biti gunđavi i depresivni. Budite što dobronamjerniji i optimističniji.

Bez obzira što vam se dogodilo zapamtite da u prosincu slavimo nadu. Ne trebate se umotati u buku, ako ne želite, ali se morate omotati optimizmom. Uvijek postoji nada, a to je ono što Božić uistinu simbolizira. Božić je započeo tiho i mirno. Dvoje roditelja koji su bili umorni od putovanja dobili su dijete. Tu nije ništa bilo glamurozno, ni blistavo, ali je ovjekovječen trenutak nade došao na svijet.

Foto: Ariwasabi/Shutterstock