Savjeti za kupovinu kolica za bebu

kolica za bebu
Kolica za bebu, Foto: Vladislav Gajic/Shutterstock

Kolica koja želite kupiti za svoje dijete trebaju prije svega biti udobna i primjerena kako djetetu tako i vama koji ćete njima upravljati. Ona prije svega trebaju biti lagana te isto tako čvrsta te prilagodljiva što se tiče visine. Nije naodmet spomenuti kako je bitno da imaju pretince i košare u koje ćete moći odložiti dječju opremu. Ne žurite s odabirom, dobro razmislite.

Težina

Za koji se god model odlučili težina ne smije premašivati više od 8 kg, stoga je bitno da tijekom kupnje sudjeluju oba roditelja, budući da je majka ta koja će najviše rukovati kolicima. Bilo bi ih najbolje isprobati dok ste još u dućanu.

Ručke

Ručke na kolicima trebaju biti prilagođene po pitanju visine, a kako bi smanjili opterećenje na kralježnicu, vodite računa da upravljanje kolicima ne smije biti nikakav problem. Odlučite se za one modele gdje se ručka može prebacivati na način da je dijete okrenuto od vas, ili prema vama.

Model

U ponudi se nalaze razni modeli od kojih je zasigurno najpopularniji 3 u 1, a koji se sastoji od kolica, košare i naravno autosjedalice. U početku ćete koristiti samo košaru i autosjedalicu, a kasnije i kolica.

Položaji sjedala

Kolica moraju imati funkciju gdje se mogu spustiti sve do ležećeg položaja, a pogotovo za djecu do 3 mjeseca starosti. Vašem će djetetu kasnije biti udobno i u poluležećem položaju. Pazite da mehanizam za spuštanje bude što jednostavniji i da se može spustiti jednom rukom.

Lakoća upravljanja

Probajte gurati kolica jednom rukom. Važno je da kolica imaju predne kotače (ili kotač) koji se može micati u svim smjerovima, to će vam uvelike olakšati upravljanje. Ako na nekom terenu ne odgovara funkcija okretanja kotača, većina kolica ima mogućnost fiksiranja kotača što je dobro za pravocrtno guranje kolica.

Kotači

Mnogi su roditelji u nedoumici da li kupiti kolica sa 3 ili 4 kotača. Za koje god da se odlučili pazite da kotači ne proklizavaju. Veći, gumeni kotači najčešće pružaju udobniju vožnju. Kotači bi se trebali nesmetano okretati i trebali bi se moći zakočiti.

Sigurnosni pojasevi

Gledajte da kopče besprijekorno funkcioniraju. Kopča bi se trebala dati lagano otkopčati i biti udobna i sigurna za dijete. Pojasevi bi trebali biti jaki i otporni. Potražite pojas koji se učvršćuje u tri točke, tj. pojas koji se kopča djetetu oko struka i između nogu.

Kod kolica s tri kotača, poželjan je pojas koji se učvršćuje u pet točaka. Bilo bi dobro da vi možete lagano zakopčati i otkopčati pojaseve, ali ne i vaše dijete.

Sklapanje

Pokušajte sami sklopiti i rasklopiti kolica, kako bi se uvjerili da je mehanizam lagan i jednostavan za korištenje. Dobro je ako kolica imaju ručku za koju ih možete uhvatiti dok su sklopljena, to će olakšati transport kolica. Također obratite pažnju koliko mjesta zauzimaju sklopljena kolica i stanu li u vaš automobil.

Foto: Vladislav Gajic/Shutterstock