Kegelove vježbe za jačanje mišića zdjelice

kegelove vježbe

Većina žena, posebice nakon poroda ima problema s mišićima zdjelice, koje nije jednostavno ojačati te za čije će jačanje trebati malo truda i posebne vježbe namijenjene zdjelici i mišićima. Zbog toga su važne Kegelove vježbe.

Dobro je upoznati se s Kegelovim vježbama koje su kod mnogih dale odlične rezultate i pomogle za rješavanje raznih tegoba. Rezultati će doći s vremenom, a važno je početi na vrijeme.

Vježbanjem mišića zdjelice, žena će riješiti problem nekontroliranog mokrenja. Važno je znati da se ovim vježbama stanje neće moći popraviti odmah, ali ukoliko osoba bude uporna s vježbama i strpljiva, sigurno će primijetiti pozitivne promjene.

Kako bi pravilno izvodili vježbe, važno je znati prepoznati mišiće zdjelice.  Mišiće zdjelice ćete najlakše prepoznati po vježbi prekidanja mokrenja. Ukoliko vam se mokri, mokrenje zaustavljate upravo s mišićima zdjelice. Isto tako zadržavanje anusa kako ne bi pustili vjetar, je isto vježbanje mišića zdjelice.

Kada se napokon naučite kako pravilno koristiti mišiće dna zdjelice, bilo bi ih poželjno vježbati nekoliko puta na dan. Za vježbanje će vam biti potrebno nekoliko minuta, a možete ih izvoditi u ležećem, sjedećem i stojećem položaju.

Svaki puta kada stegnete mišiće zdjelice, zadržite ih u tom položaju nekoliko sekundi, pa ih otpustite i napravite kratku pauzu. Nakon pauze ponovno krenite s vježbom od par sekundi, pa opet pauza. Vježbu ponovite 10 puta.

Nemojte mišiće koristiti samo za vježbanje, nego ih koristite i onda kada vam nisu potrebni. Prije kihanja, podizanja, kašljanja, naginjanja i smijanja ih stisnite kako bi ih uvježbali i učvrstili, te kako vam slučajno prilikom navedenih radnji mokraća ne bi pobjegla.

Kako bi sigurno imali pozitivne i dugotrajne rezultate, važno je da vježbate redovito, najbolje kroz 6 mjeseci. Za samo 2-4 mjeseca primijetit ćete  promjene.

Kada postignete svoj cilj te se problemi s iznenadnim mokrenjem prestanu javljati, preporučuje se da vježbe i dalje nastavite prakticirati kako se problem ne bi više nikada vratio.

Zapamtite da nikada nije kasno kako bi počeli s vježbama za učvršćivanje mišića zdjelice jer kada god se odlučite vježbati, vaši problemi će nestajati malo po malo. Pratite uputite i ne sumnjajte kako će rezultati uskoro doći, a vi ćete se bolje osjećati.

Autor: A.Z., Foto: S_L/Shutterstock