Helioterapija i njezine prednosti

sunce na nebu
Sunce na nebu, Foto: Photoxpress

Alternativni način liječenja podrazumijeva više metoda pomoću kojih se nastoji pomoći svakome tko se obrati za pomoć. Pored standardne medicine i njezinih načina djelovanja, alterantivna je počela preuzimati sve više poklonika upravo zbog činjenice što se ona više oslanja na prirodni put prema boljem psihičkom i fizičkom stanju. Helioterapija je jedan od načina.

Helioterapija podrazumijeva liječenje određenih bolesti izlaganjem tijela sunčevim zrakama. Nije nepoznanica kako je sunce u određenim granicama zdravo i kako bez topline ne bismo mogli funkcionirati.

Terapija se oslanja na ultraljubičaste zrake između 280 i 320 nanometara na temelju kojih nastaju korisni biološki učinci. U većoj količini zračenja dolazi do sinteze vitamina D i učvršćivanja kalcija.

Spomenuta terapija najviše se preporuča osobama oboljelim od rahitisa, poznatog kao bolesti zbog koje je došlo radi nedovoljne količine vitamina D. Korisna je i kod osoba oboljelih od osteoporoze i lomova.

Poznato je kako cijelo tijelo reagira na sunčevo zračenje putem rasta i dišnog i srčanog ritma, pomoću aktiviranja crvenih i bijelih krvnih zrnaca i preko psihičke stimulacije. Helioterapija je zbog toga indicirana u liječenju sezonske depresije.

Ona je poznata kao bolest koja uglavnom pogađa osobe koje žive na sjevernoj polutki u trenutku kada dolazi do smanjenja sunčeve svjetlosti. To je još jedan razlog kako bi se svi mogli uvjeriti u njegovu ljekovitost.

Sunce na kožu može djelovati analgetski i antibakterijski, a pozitivni učinci vidljivi su vrlo brzo pogotovo kod osoba koje boluju od psorijaze, kožne bolesti koja zahvaća velik dio populacije.

Sunčanje kao proces liječenja propisuje se onima koji boluju od infektivnih bolesti, a pogotovo kod tretiranja neplućne tuberkuloze, dok se kod plućne tuberkuloze ne preporučuje. Na početku izlaganje ne smije trajati dulje od 10 minuta.

Izlaganja se polako produljuju, a to najviše ovisi o pigmentaciji kože pacijenta. Ako već niste razmislite, ali se nemojte prije toga zaboravit konzultirati sa svojim liječnikom.

Autor: S.Š. Foto: Photoxpress