Kako razviti fotografsko pamćenje

osmijeh na licu

Teško je povjerovati da ne postoji osoba koja ne želi zapamtiti sve najvažnije što joj se dogodilo u životu i hodati s velikom bazom podataka koju može primijeniti kad god poželi. Fotografsko pamćenje povlastica je, a možete ga imati i vi ako primijenite neke od sljedećih savjeta za koje su se stručnjaci složili da pomažu.

Uzmite si dovoljno vremena za prilagodbu i nastojte svaki dan kada imate vremena vježbati mozak. Potrebno je izdvojiti oko 20 minuta kako bi se vaše oči što prije naviknule i da bi mogli razviti fotografsko pamćenje.

Da bi vježba bila učinkovita morate boraviti u prostoriji koja je zamračena i u kojoj ćete imati potreban mir i tišinu. Koncentracija je ključ i prekidi sa strane ovdje nikako nisu dobrodošli. U sobi se mora nalaziti barem jedna lampa, bilo stolna ili ona koja se nalazi na zidu.

Udobno se smjestite kod lampe, uzmite svoju najdražu knjigu i papir A 4 formata koji će u sredini biti izrezan u obliku pravokutnika i kroz koji ćete moći vidjeti ono što se nalazi u knjizi. Veličina nije toliko važna, a idealnom se smatra ona koja dozvoljava čitanje 5 redova odjednom najviše.

Krenite čitati tako što ćete papirom pokriti list knjige, a dovoljno vam je da vidite samo jedan odlomak. Knjigu stavite ispred sebe, zatvorite oči na trenutak i otvorite te pročitajte ono što je pred vama bez poteškoća.

Nakon što ste pročitali odlomak ugasite svjetlo i opet ga upalite. Dok ste u marku oči vam se prilagođavaju, a vi ćete vidjeti siluetu onoga što ste maloprije pročitali. Sada se pred vama nalazi slika koju ste zapamtili. Kada slika nestane upalite svjetlo i počnite opet čitati.

Postupak je potrebno ponoviti sve dok ne zapamtite svaku riječ iz odabranog odlomka. Potrebno je znati da rezultati ne dolaze odmah. Važno je biti uporan i ne odustajati. Uskoro ćete doći do cijele knjige.

Autor: S.Š., Foto: Viorel Sima/Shutterstock