Kako prepoznati negativne ljude

žena s povećalom i kasicom

“S budalom i magarcem se nikada ne raspravljaj”, kaže jedna narodna izreka. Ima u tome velike istine. Raspravljanje s negativnim ljudima, ogorčenima ili onima uvjerenima da je njima u životu najgore i da su oni uvijek u pravu, nikada neće završiti vašom pobjedom. Ako vas takav netko povrijedi, ne očekujte ispriku.

Razloga za takvo ponašanje nema mnogo, a mi smo ih prikupili i objasnili za vas. Tako da razumijete zašto je takvim ljudima nezamislivo reći jednostavno “oprosti” kao i “pogriješio sam”.

Ne mogu priznati da su pogriješili

Njihov ponos im nikada neće dopustiti da vam priznaju pogrešku. Oni grade debele zidove oko sebe i distanciraju se na svaki znak približavanja.

Ne žele suosjećati

Što god da su učinili, oni ne žele suosjećati. Oni odbijaju preuzeti odgovornost za svoje postupke i eventualnu štetu koju su nanijeli drugima. Učinit će sve kako bi zadržali svoj privid nadmoći.

Čak i kada shvate da su pogriješili, ne žele da vi to znate

Priznavanjem pogreške smatraju da će se spustiti ispod vas i da ćete vi biti nadmoćni.

Isprika je za njih znak slabosti

Ovo se nadovezuje na prethodno rečeno. Njima je isprika znak slabosti i rušenje ponosa. Iako je zapravo priznanje pogreške i sposobnost čovjek da se iskreno ispriča jedna od najvećih vrijednosti, njima je to ispod časti i smatraju to slabošću. Zato će se raspravljati s vama danima, ali priznati pogrešku neće nikad.

Negativnim i ogorčenim ljudima glavni je cilj biti bolji, uspješniji i konstantno se natjecati s drugima. S takvim ljudima nema pravog iskrenog razgovora jer oni su uvijek u centru i sve što vi kažete okrenut će se na njih i svaki vaš problem oni će imati potrebu zasjeniti sa svojih pet.

Oko njih se uvijek nadvija negativna energija i nakon druženja s njima često ćete se osjećati iscrpljeni kao da ste obavljali teški fizički posao. Za vas bi bilo najbolje izbjegavati ovakve ljude, no ako to nije opcija pokušajte ih ignorirati i ne dati se uvući u neke duboke rasprave. Komunikaciju zadržite na općenitim pitanjima i temama, a ako se vaša mišljenja počnu sudarati pokušajte napustiti komunikaciju te se udaljite.

Autor: J.S., Foto: ostill/Shutterstock