Računanje plodnih dana

računanje plodnih dana

Postoje razne metode izračunavanja ovulacije, a jedna od njih je praćenje cervikalne sluzi i mjerenje bazalne temperature. Ovulacija označava onaj trenutak kada se zrela jajna stanica ispušta iz jajnika te putuje kroz jajovod i čeka oplodnju ukoliko dođe do ispuštanja sperme pri spolnom odnosu.

To je razdoblje u menstrualnom ciklusu kada je žena najplodnija. Kako bi znale koji je period vašeg menstrualnom ciklusa najplodniji, morate upoznati svoje tijelo, a između ostalog i pratiti cervikalnu sluz.

Cervikalna sluz je zaštitna sluz koja se nalazi na samom vratu maternice te se mijenja u skladu s razdobljem menstrualnog ciklusa. U trenucima kada se događa ovulacija, cervikalna sluz je pojačana, pa pravilno praćenje može uputiti ženu na plodne i neplodne dane.

Kako bi pravilno izračunale plodne i neplodne dane morate svaki dan bilježiti i pratiti svoju cervikalnu sluz. Tako ćete najbolje uočiti promjene koje se dešavaju u vašem tijelu i vidjet ćete kako je zapravo lako izračunati plodne i neplodne dane.

Svaki dan promjene cervikalne sluzi bilježite u svom kalendaru. Upišite cijeli menstrualni ciklus, kakva je sluz svaki dan nakon menstruacije; suha, vlažna, ljepljiva… Vrlo je važno da bilježite i promjene boje, jer sluz može biti bistra, a može biti i mliječna. Također pratite i miris sluzi.

Najvažnije je da precizno bilježite promjene, i da ne preskačete dane kako ne bi imale odstupanja. Na početku se još niste uvježbale, pa je vrlo važno da je praćenje svaki dan. Neke žene koje doje, a nisu još dobile menstruaciju također mogu pomoću cervikalne sluzi znati koji su plodni dani.

Kada je sluz najbistrija i može se rastegnuti tada ste plodni. U periodu suhih dana niste plodni. Na cervikalnu sluz može utjecati dojenje, razni lijekovi, pa stoga uvijek uzmite i to u obzir. Najvažnije je da pravilno pratite i zapamtite da je najveća plodnost za vrijeme ovulacije i tada je sluz najvlažnija. Kada je cerviks suh, vaša plodnost je vrlo niska.

Na prvi mah se mjerenje cervikalnom sluzi čini iscrpno i teško, jer je potrebno svakodnevno praćenje, no to je zaista vrlo lako i potrebno je nekoliko minuta kako bi zabilježile teksturu sluzi. Ovakvo mjerenje je vrlo dobra metoda za sve one žene koje nemaju redoviti ciklus i nikako ne znaju kada im je ovulacija, a žele planirati svoju obitelj.

Autor: M.Š., Foto: ever/Shutterstock