Ovulacija i plodni dani

oplodnja jajne stanice

Ovulacija je dio menstrualnog ciklusa kada su žene izrazito plodne i mogu zatrudnjeti. Kod ovulacije dolazi do mnogih hormonalnih promjena pa pomoću fizičkih simptoma neke žene mogu prepoznati ovulaciju i izračunati svoje plodne dane. S druge strane neke žene nemaju nikakve simptome i ne osjećaju kada dolazi vrijeme plodnih dana.

Kod ovulacije se oslobađa jajna stanica koja putuje prema jajovodu gdje se događa i oplodnja ako se ona stopi sa spermijem. Menstrualni ciklus se razlikuje od žene do žene. Normalan menstrualni ciklus traje između 24 i 35 dana, a kod većine žena on je od 28 do 32 dana.

Ovulacija znači da je žena jako plodna. Traje od 12 do 24 sata i to je vrijeme kada može doći do oplodnje jajne stanice. Tada raste spolna želja kod žene jer se razina hormona testosterona povećava za do 30 posto.

Ako pokušavate zatrudnjeti bitno je znati da se spolni odnos mora prakticirati i prije i za vrijeme ovulacije jer je sperma u tijelu žene aktivna čak pet dana od ejakulacije. Dakle, u vrijeme kada kod žene nastupe plodni dani.

Kada dolazi do ovulacije

Kao što i menstrualni ciklus varira od žene do žene, tako se i ovulacija i plodni dani razlikuju po dužini i intenzitetu simptoma. Ako imate prosječni menstrualni ciklus od 28 dana, ovulacija će se dogoditi između 13-og i 15-og dana, a može varirati od 10-og do 16-og dana menstrualnog ciklusa. Ovulacija se računa od prvog dana menstruacije.

Simptomi ovulacije

Cervikalna sluz

Ako žena dobro poznajte svoje tijelo, može po iscjetku iz vagine, odnosno po cervikalnoj sluzi, dobro znati kada nastupa ovulacija. Naime, vaginalna sluz se mijenja tijekom menstrualnog ciklusa i razlikuje se po količini, boji te rastezljivosti.

U prvoj fazi ciklusa koja se događa odmah nakon menstruacije, od petog do devetog dana menstrualnog ciklusa, rodnica i spolovilo su u potpunosti suhi. U drugoj fazi, koja nastupa između devetog i desetog dana ciklusa, rodnica postaje sve više vlažna, a sluz poprima žućkastu boju, postaje ljepljiva i nerastezljiva. U trećoj fazi, kada nastupa ovulacija, sluz je prozirna, obilna i jako rastezljiva, poput bjelanjka jajeta. Nakon što ovulacija završi, sluz se ponovo vraća u ljepljivo stanje.

Bolovi u trbuhu

Čak jedna petina žena osjeća bolove u jajnicima prije ili za vrijeme ovulacije. Žene bolove opisuju različito. Kod nekih se javlja samo lagano peckanje u jajnicima, kod nekih su bolovi probadajući dok neke osjećaju jake bolove slične menstrualnim bolovima. Jači probadajući bolovi se obično osjećaju na jednoj strani trbuha, a može se osjetiti i bol u leđima te osjetljivost u drugim dijelovima tijela. Neke žene osjećaju i jake grčeve koji su posljedica putovanja jajne stanice od jajovoda prema maternici.

Mrlje – spotting

Kod nekih žena javlja se i blago krvarenje. Ustvari se radi o svjetlo crvenim mrljama. Krvarenje se obično događa za vrijeme ovulacije, a može se dogoditi i prije ovulacije. Kod nekih žena javlja se jednom ili tijekom jednog dana dok kod nekih može trajati čak i do četiri dana. Krvarenje se događa kao posljedica puknuća jajne stanice tijekom ovulacije.

Povišena tjelesna temperatura

Tjelesna temperatura za vrijeme ovulacije je blago povišena i to za 0,3 do 1 Celzijevog stupnja. Planirate li trudnoću ili se štitite od nje, potrebno je otpočetka menstrualnog ciklusa mjeriti temperaturu. Kada nastupi ovulacija temperatura će se drastično povećati za do čak pola stupnja. Ona se mjeri tako da se termometar stavlja u usta svako jutro u isto vrijeme.

Nadutost trbuha

Za vrijeme ovulacije se može dogoditi i blaga nadutost trbuha do koje dolazi zbog hormona za vrijeme plodnih dana i ovulacije.

U ljekarni možete kupiti i kućni test ovulacije, koji će vam također pokazati kada su vaši najplodniji dani.

Kod prosječnog plodnog para šanse za začeće u vrijeme ovulacije su 25 posto stoga većina parova ostane u drugom stanju tijekom godine dana stalnih pokušaja.

Želi li žena ostati u drugom stanju, važno je pratiti simptome i pokušavati za vrijeme plodnih dana. Jajna stanica žene može preživjeti 24 sata dok spermiji muškarca u tijelu žene mogu preživjeti čak pet dana. Stoga se preporučuju spolni odnosi i prije ovulacije, za vrijeme plodnih dana jer je žena plodna i par dana prije i par dana poslije ovulacije.

Kod žena koje imaju neredovite cikluse je vrlo teško izračunati ovulaciju i plodne dane. Tada bi žene trebale pomno pratiti ciklus, mjeriti temperaturu, provoditi testiranja i bilježiti promjene pomoću kojih će prepoznati plodne dane. Voditi takva testiranja je vrlo iscrpljujuće i stresno za ženu.

Ako primijetite da nemate ovulaciju javite se ginekologu, osobito ako planirate trudnoću jer ako nema ovulacije ne može doći niti do začeća. Kod zdravih parova daje se rok od godinu dana nezaštićenih odnosa da dođe do prirodne trudnoće. Kada se kroz godinu dana trudnoća ne dogodi vrijeme je za posjet liječniku i otkrivanje mogućih uzroka.

Postoji mogućnost da je jedan od partnera neplodan, ali do takve spoznaje se dolazi testiranjima obaju partnera. Ako planirate trudnoću nakon 40-e godine, a imate nezaštićene odnose uslijed kojih ne dolazi do trudnoće, svakako posjetite liječnika. S godinama se smanjuje plodnost i to je normalna pojava. Detaljnim testiranjima liječnik će ustanoviti dijagnozu i propisati adekvatno liječenje.

Autor: M.L., Foto: Lukiyanova Natalia  frenta/Shutterstock