Psihološko značenje boja

Sigurno ste se mnogo puta u životu zapitali značenje određene boje. Boje su svuda oko nas, dio su naše svakodnevnice i bez njih svijet ne bi mogao normalno funkcionirati. Boje su usko povezane s našim psihološkim stanjem te nam puno mogu govoriti o nama samima i drugima oko nas.

Donosimo vam značenje glavnijih boja kako bi vam lakše bilo odabrati ih u odjeći, boji interijera ili nečega drugoga.

Crvena boja je dosta popularna. To je boja vatre, ljubavi i rata. Osobe koje vole nositi crvenu boju su odlučne, moćne, strastvene, a također mogu biti opasne i željne pažnje.

Na zdravlje utječe tako što može ubrzati metabolizam, ubrzati disanje te povisiti krvni tlak. Mnogi prometni znakovi ili znakovi opasnosti su označeni crvenom bojom iz razloga što je vrlo uočljiva.

Žene šminkaju usne i nokte u crvenu boju kako bi izrazile svoje erotske osjećaje zato su mnogi make up proizvodi u crvenoj boji vrlo popularni.

S crvenom bojom dolaze i mnoge njene varijacije. Volite li nositi svjetlo crvenu boju to je znak da ste osjećajni, ali i strastveni.

Ružičasta boja kao još jedna varijacija crvene boje predstavlja romantičnost, ljubav i prijateljstvo. Često je znak ženstvenosti te je žene zato i vole.

Tamno crvena boja označava bijes, gnjev i zlobu, a istovremeno je povezana s voljom i snagom.

Smeđa boja povezana je s muškim osobinama te je znak stabilnosti.

Druga glavna boja je plava. Znak je stabilnosti i dubine, a često je povezana s povjerenjem inteligencijom, vjerom i istinom. Vrlo je značajna za stanje uma i tijela te na ljudski organizam djeluje umirujuće usporavajući ga.

Dosta je prihvaćena od strane muškaraca. Tamno plava je znak stabilnosti, ozbiljnosti i mudrosti, a svjetlo plava sa zdravljem, opuštenosti i razumijevanjem.

Ljubičasta boja uzima sve pozitivne osobine plave i crvene. Simbol je moći, bogatstva, luksuza i ambicija. Usko je povezana s kreativnošću, tajnom i neovisnošću.

Svijetlo ljubičasta u čovjeku budi lijepe uspomene i osjećaje dok tamno ljubičasta djeluje suprotno. Čak može izazvati i depresiju.

Zelena boja je među najzastupljenijima u prirodi za razliku od ljubičaste te je simbol rasta, plodnosti i svježine. Osobe koje vole nositi zelenu boju su sigurne u sebe.

Ljudskom oku je zelena boja najprihvatljivija te djeluje smirujuće na vid. Tamije nijanse zelene povezane su s novcima, bankarstvom te ambicijom i pohlepom.

Zelena pomiješana sa žutom daje znak bolesti, nesklada i ljubomore dok je maslinasta boja povezana s mirom.

Autor: A.B., Foto: Andresr/Shutterstock