Kako ukloniti kurje oko

njega stopala

Ljudi najčešće zanemaruju svoja stopala zaboravljajući koliko ona moraju podnijeti sav naš teret i biti svakodnevno zatvorena u našoj obući. Upravo zbog takvih nepovoljnih uvjeta i često nepravilnog hoda, javlja se zadebljanje koje je vrlo bolno i predstavlja estetsku tegobu.

Kurje oko nastaje uslijed trenja ili pristiska na stopalo, a razultati su bolna točka koja nalikuje na trn. Najčešće se takva tegoba dogodi kada hodamo i pritiskamo taban ili palac te se tako stvara pritisak na živac.

Ipak, postoji i druga vrsta kurjeg oka koja je mekanija te se javlja prilikom znojenja i trenja kože u tijesnu obuću.

Postoje prirodne metode kako uspješno liječiti kurje oko, a najpoznatije je maslinovo ulje koje blagotvorno djeluje na suhu i bolnu kožu. Maslinovo ulje par puta na dan utrljajte na bolno područje te stopalo obujte čarapom. Ovakav postupak se preporučuje prije spavanja da se koža pravilno obnovi.

Također, i biljne uljne kupke su preporučljive kod kurjih očiju jer daju koži vlažnost i mekoću te je lakše ukloniti ispucanu kožu. Napravite kupku svaki dan i ostavite stopala dvadesetak minuta da se oporave. U kupku možete dodati i eteričnoga ulja ugodnog mirisa koje će vas osloboditi napetosti i učiniti vas opuštenijima.

Alati za tretiranje kurjeg oka su isto poželjni. U njih se ubrajaju kameni za pete te rašpice za površinsko struganje kože.

Ipak, ako imate većih problema s kurjim okom, obratite se za pomoć stručnjacima. Žarište kože je potrebno ukloniti skalpelima koji su sterilni te se nakon struganja premazuje cinkovom pastom. Cinkova pasta djeluje tako da isušuje lokalno područje i zatvara žarište kože.

Za prevenciju od kurjih očiju, nosite silikonske uloške koji pravilno podupiru stopalo te obuću koja nije tijesna i u kojoj imate dovoljno zraka. Tijesna obuća stvara prekomjerno lučenje znoja te su simptomi kurjih očiju samo otežani.

Stopala dva puta tjedno ne zaboravite mazati i hidratantnom kremom za stopala na biljnoj bazi kako biste bili sigurni da se tegoba neće ponoviti i kako biste imali mekana i zdrava stopala.

Autor: A.B., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock