Za vašu ljepotu i zdravlje naranče, limuni i grejpfruti

Citrusi, Foto: unverdorben/Shutterstock

Naranče, limuni, grejpfruti i mandarine imaju mnogo vitamina C. Sto grama svježeg limuna ima 65 miligrama tog vitamina, a ista količina naranče ima ga malo manje. Svježa mandarina, međutim, ima svega 38 miligrama, a grepfrut još manje: 18 miligrama na sto grama.

Spomenimo da odrastao čovjek treba približno 75 miligrama vitamina C na dan. Dojenčetu je potrebno 30 miligrama, djetetu od jedne do 14 godina od 30 do 90 miligrama, a do dvadesete godine 100 miligrama. Nakon toga potrebe se smanjuju, osim u razdobljima velikih napora, u toku trudnoće i dojenja, te prilikom zaraznih bolesti i kirurških zahvata, kada dnevne potrebe iznose 150-200 miligrama, a koji put i više.

Za velike količine, iz zdravstvenih razloga, upotrijebit ćemo vitamin C u farmaceutskom obliku (pastile od 250 i 500 mg), jer se količine vitamina C mogu točnije odrediti u pastilama i u ampulama nego u svježim agrumima. Treba svakako istaći da npr. peršin, crni ribiz i jagode sadrže približno četiri puta više vitamina C nego ista količina naranče.

Agrume treba jesti u prvom redu radi toga jer je to sezonsko voće. Budući da zima obično nije sezona voća, oni su dobrodošli već zbog toga što unose raznolikost u našu prehranu i smanjuju kaloričnost naših obroka, posebno zimi. Spomenute četiri vrste agruma imaju i naročita dijetetna svojstva.

LIMUN se već prije mnogo godina preporučivao kao djelotvorno sredstvo protiv artritisa, kostobolje, kamenaca u mokraćnim i žučnim putovima. Znači da je vrlo koristan. Ne može se tvrditi da je limun sredstvo za posvemašnje uništavanje raznih bakterija, ali kad se, primjerice, njime začine oštrige, istog trenutka dezinficira se ta lako pokvarljiva delikatesa.

Sok limuna djeluje istodobno i kao sredstvo za brže zacjeljivanje rana i kao antiseptik. Preporučuje se grgljanje sokom limuna u čaši mlake vode ako je grlo upaljeno i prijeti opasnost od hunjavice ili angine. Ispiranje usta limunom kojem smo dodali malo meda dobro će činiti protiv ustobolje ili upale usne sluznice i tako dopuniti liječenje što ga je eventualno preporučio zubar.

Dobro je također, ukapati nekoliko puta na dan u svaku nosnicu par kapi lagano razrijeđenog soka svježeg limuna ako bolujete od prehlade ili upale sinusa. Taj se lijek preporučuje i protiv manjih krvarenja iz nosa. Sok jednog ili dva limuna, kao limunada ili začin za salatu, ili u čaju, vrlo je koristan za zdravlje . Nipošto se ne smije misliti da limun, iako j e kiselkastog ukusa, stvara kiselinu u želucu. Svakodnevna upotreba mješavine soka od limuna, glicerina i kolonjske vode u jednakim omjerima smekšava kožu na rukama.

NARANČA pak ima nešto drugačija svojstva. To je sredstvo koje pospješuje probavu i, čak, može neutralizirati neka otrovanja, a i pomlađuje organizam. Oblog od soka naranče omekšava nadraženu kožu, dok maska od naranče, u trajanju od dvadeset minuta, odmara lice i sprečava bore.

Dok se naranče nisu prskale kemijskim sredstvima, preporučivao se čaj od narančine kore sušene na suncu ili u pećnici. (Jedna kavena žlica suhe narančine kore na jednu šalicu vrele vode koja je odstojala petnaestak minuta.) Ako to i danas želimo primijeniti, moramo u vrućoj vodi bezuvjetno temeljito oprati svaku naranču prije nego što je ogulimo i spremimo koru. Na taj će način biti uklonjen velik dio otrovnih insekticida koji su se toložili na kori naranče. Svakako je korisno pojesti svakog jutra ili, ako radimo, u vrijeme pauze (oko 10 sati) i poslije podne (oko 16 sati) jednu naranču; ona ima malo kalorija (manje od sedamdeset kalorija na 100 grama) pa njom zavaramo glad.

GREJPFRUT je prijatelj vitke linije jer je njegova kalorična vrijednost niska. Danas se često jede kao predjelo; pogotovo se preporučuje svima koji drže dijetu, pod uvjetom da ga obilno ne šećere. Povrh toga, grepfrut u velikoj mjeri pospješuje probavu i mokrenje. Preporučuje se i onima koji imaju problema sa žuči. Način upotrebe: 3 čaše soka grepfruta na dan prije obroka (bez šećera ili zaslađenog medom). Ali ne možemo tvrditi da se, zahvaljujući grepfrutu, mršavi : nema na svijetu jela koje je hranjivo, a od kojeg se mršavi! Može se, međutim, reći da je grepfrut siromašan kalorijama, a pospješuje probavu – prijatelj debelih, pa i onih koji se ne žele debljati.

MANDARINA se može uspoređivati s narančom, ali je siromašnija mineralima. Ipak, mandarina je u neku ruku sedativ (sredstvo za umirenje), a osim toga je i namirnica koja osvježava, a s malim brojem kalorija. Agrume treba nabavljati uvijek svježe, jer su samo takvi ukusni i zdravi.

Foto: unverdorben/Shutterstock