Prekinuti snošaj kao metoda kontracepcije

prekinuti snošaj kao metoda kontracepcije

Prekinuti snošaj kao metoda kontracepcije jedna je od najstarijih prirodnih zaštita od trudnoće, a odnosi se na spolni odnos prilikom kojeg muškarac prije orgazma iz rodnice vadi spolni organ i izbacuje ejakulat. Na taj način se sprječava začeće!

Zaštita od trudnoće

Prije nego se mislite upustiti u spolni odnos, a ne želite još uvijek imati dijete, dobro je znati koje metode kontracepcije postoje i koje su od njih pouzdane.

Prekinuti snošaj kao metoda kontracepcije je rizična metoda u sprečavanju trudnoće, a obzirom da ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti vrlo je rizična za spolno zdravlje.

Pouzdanost prekinutog snošaja ovisi isključivo o tome koliko se ispravno koristi. Samo u savršenim uvjetima kada se u mokraćnoj cijevi muškog spolnog organa nalazi aktivna sperma prije odnosa metoda ima visoki postotak učinkovitosti.

Ali pošto je spolni odnos nepredvidiv, a neki muškarci malo teže uspostavljaju kontrolu nad ejakulacijom učinkovitost ove metode je 22%.

Ovakva metoda nije pouzdana zato što zahtijeva od muškarca veliku samokontrolu. Muškarci uglavnom čekaju zadnji trenutak prije ejakulacije, zbog čega prekasno prekidaju snošaj i povećavaju šansu za trudnoćom jer određeni broj spermija uđe u rodnicu. Samo jedan spermij je dovoljan kako bi se jajna stanica oplodila!

Neke od prednosti metode prekinutog snošaja je to što nema prekidanja spolnog odnosa, nema korištenja farmaceutskih proizvoda, ne postoji zapreka pri genitalnoj stimulaciji i besplatna je.

Neki od nedostataka ove metode su ne pružanje zaštite od spolno prenosivih bolesti, psihički pritisak na ženu u iščekivanju mjesečnice, manja uspješnost u izbjegavanju od neželjene trudnoće i stres zbog moguće trudnoće zbog kojeg se narušava kvaliteta spolnog odnosa.

Mogućnosti trudnoće

Prije prakticiranja takvog spolnog odnosa s partnerom treba razgovarati o mogućoj trudnoći i što bi napravili da se dogodi. Žena obavezno treba pratiti kalendar ovulacije kako bi utvrdila kada su neplodni dani i kada seksualni odnos može biti sigurniji.

Prilikom više uzastopnih spolnih odnosa, muškarac treba nakon svakog odnosa mokriti kako bi iz mokraćne cijevi izbacio sve spermije. S partnerom isto tako treba razgovarati o spolno prenosivim bolestima kako bi utvrdili da ste oboje zdravi i da vam ne prijeti opasnost od virusa ili bakterija.

Ukoliko dođe do neočekivane situacije i partner ne uspije na vrijeme prekinuti snošaj, uvijek uz sebe imajte tabletu za dan poslije kako bi uspjeli spriječiti trudnoću.

Muškarac može samokontrolu poboljšati i vježbanjem tako da prilikom odnosa koristi kondom, pa prekine snošaj prije orgazma, kako bi mogao bolje procijeniti bi li uspio na vrijeme prekinuti odnos.

Autor: A.Z., Foto: lenetstan/Shutterstock