Prekinuti snošaj kao kontracepcija

prekinuti snošaj

Prekinuti snošaj je najstariji oblik kontracepcije, a odnosi se na spolni odnos pri kojem prije orgazma muškarac izbacuje ejakulat izvan rodnice te se na taj način sprečava začeće. Prekidanje snošaja je rizična metoda u sprečavanju trudnoće, a posebno je rizična za spolno zdravlje jer se ne pruža zaštita od spolno prenosivih bolesti.

Zaštita od trudnoće

Postoji nekoliko načina kako se možete zaštititi od trudnoće, a među njima se nalaze prirodne metode kontracepcije kao što su:

  • Dojenje – predstavlja određenu zaštitu od trudnoće obzirom da dolazi do oslobađanja prolaktina, koji smanjuje mogućnost ovulacije. Ali kod ove metode treba biti oprezan jer i pauze za vrijeme dojenje koje traju duže od četiri sata mogu smanjiti količinu prolaktina.
  • Prekinuti snošaj
  • Računanje plodnih i neplodnih dana ili Billingsova metoda – podrazumijeva dobro poznavanje vlastitog ciklusa kao i prepoznavanje simptoma ovulacije.
  • Temperaturna metoda – oslanja na mjerenje bazalne temperature svako jutro, neposredno nakon buđenja i uvijek u isto vrijeme.

Moguće su i kemijske metode poput gela, spermicidnih sredstava, pjene, kreme i vaginaleta.

Kada su u pitanju infekcije kao i spolne bolesti liječnici savjetuju korištenje kondoma, jer se radi o jedinoj metodi kontracepcije koja pomaže smanjiti rizik od bolesti poput HIV-a.

Ako postoje određeni zdravstveni problemi neke metode neće biti najbolja opcija, pa je najbolje prije korištenja određenih kontraceptiva savjetovati se s liječnikom.

Prekinuti snošaj

Pouzdanost prekinutog snošaja ovisi o ispravnom korištenju, a u savršenim uvjetima kada se u mokraćnoj cijevi muškarca nalazi aktivna sperma i kada muškarac prekine snošaj metoda ima učinkovitost 4%.

S obzirom da je spolni odnos često nepredvidiv, a pojedini muškarci teže uspostavljaju kontrolu nad ejakuliranjem učinkovitost metode iznosi 22%.

Ova metoda zahtijeva veliku samokontrolu kod muškarca posebno kod muškaraca koji su neiskusniji i mlađi, ali i kod onih starijih koji nemaju redovite spolne odnose. Ponekad muškarci čekaju zadnji trenutak prije ejakulacije i prekasno prekidaju snošaj zbog čega određeni broj spermija ulazi u rodnicu.

Samo jedan spermij je dovoljan kako bi se jajna stanica oplodila, a riskantni su uzastopni odnosi jer nakon prve ejakulacije mali broj spermija ostaje u mokraćnoj cijevi muškarca koji će ući u rodnicu ukoliko dođe do sljedećeg odnosa u kratkom vremenu.

Postoji i problem s predejakulatom koji predstavlja tekućinu koja nastaje onda kada se muškarac uzbudi i izlučuje se za vrijeme cijelog spolnog odnosa.

Prednosti prekinutog snošaja su:

  • spolni odnos bez prekidanja
  • nema korištenja farmaceutskih proizvoda
  • nema zapreka genitalnoj stimulaciji
  • nema prekidanja spolnog odnosa

Nedostaci prekinutog snošaja su: ne pružanje zaštite od spolno prenosivih bolesti, veliki psihički pritisak kod žena za vrijeme iščekivanja mjesečnice, manja uspješnost u izbjegavanju neželjene trudnoće i stres zbog moguće trudnoće koji može narušiti kvalitetu spolnog odnosa.

Kako bi se metoda prekinutog snošaja učinila sigurnijom savjetuje se prije prakticiranja seksualnog odnosa bez zaštite razgovarati s partnerom o spolno prenosivim bolestima.

Isto tako treba razgovarati o mogućoj trudnoći ukoliko do nje dođe, u rezervi se uvijek savjetuje imati hitnu kontracepciju, voditi dnevnik menstrualnog ciklusa, poboljšati samokontrolu vježbom kod muškaraca i nakon svakog spolnog odnosa mokriti, posebice muškarac kako bi se iz mokraćne cijevi izbacili ostaci spermija.

Autor: A.Z., Foto: Anton Zabielskyi/Shutterstock