Kalendar ovulacije i planiranje trudnoće

Kalendar ovulacije, Foto: Ewa Walicka/Shutterstock

Kalendar ovulacije pomaže ženama da odrede datume plodnih i neplodnih dana kako bi se mogle ili zaštiti ili planirati odnose sa partnerom. Kako bi se plodni dani točno izračunali, potrebno je da imate pravilan menstrualni ciklus.

Na internetu možete pronaći razne kalendare ovulacije i izračunati datum plodnih i neplodnih dana. Plodni se dani računaju na osnovu intervala oko izračunatog datuma ovulacije. Ako želite sami izračunati plodne dane, važno je da znate dužinu menstrualnog ciklusa.

Tijekom menstruacijskog ciklusa postoje dvije faze. Prva faza počinje početkom menstruacije i traje do ovulacije, kod žena sa neredovitim ciklusima ona je promjenjiva. Druga faza počinje s ovulacijom i traje do sljedeće menstruacije, ova faza je nepromijenjiva i traje oko 14 dana (od 12-16 dana). Svi datumi su, podrazumijeva se, orijentacijski i vaša ovulacija i vaši plodni dani mogu razlikuju razlikovati od navedenih.

Preporuča se da podatke koristite orijentacijski i vodite računa o zaštiti, ovisi što vam je cilj. Kada se jajna stanica koja je sazrijevala u jajniku odvoji u krene u jajovod, taj se proces zove ovulacija, dani u mjesecu kada je žena najplodnija. Četiri, pet dana prije tih 24 sata plodnosti i isto toliko dana kasnije, period je kada također može doći do trudnoće jer spermatozoidi žive 4,5 dana, a jajna stanica tek 24 sata kasnije izlaska iz jajnika i tada može doći do (ne)željene trudnoće.

Ovulaciju možete prepoznati po iscjetku iz vagine koji je na početku ciklusa mutan, ljepljiv, gust i malo ga je, no dolaskom plodnih dana postaje obilniji i rastezljiv. Žena je najplodnija zadnji dan takva iscjetka  jer tada dolazi ovulacija, a iscjedak olakšava spermatozoidima prolaz u maternicu. Povećanje tjelesne temperature također je znak da je vrijeme za ovulaciju, u prosjeku će vam temperatura narasti 0,5-1°C. Bolovi u donjem dijelu trbuha također najavljuju ovulaciju.

Ako planirate trudnoću, onda ste se vjerojatno savjetovale sa ginekologom i svjesni ste važnosti praćenja plodnih dana. S druge pak strane, ako ne planirate trudnoću, posavjetujte se s ginekologom o dodatnoj kontracepciji jer ovo ne može biti sigurna metoda  kontracepcije jer je nepouzdana s obzirom da je svaki ciklus zaseban i može se u potpunosti razlikovati od svih prethodnih. Praćenje kalendara ovukalcije kao sredstvo kontracepcije na koje mogu računati žene kojima svaki menstrualni ciklus drugačije traje.

Autor: I.H., Foto: Ewa Walicka/Shutterstock