Prehrana po krvnim grupama

krvne grupe

Da bismo bili zdravi, aktivni i vitki vrlo je važno odabrati pravilne namirnice koje će nam pomoći u tome. Međutim, znanstvenici su otišli i korak dalje te nam donijeli otkriće kako svaka krvna grupa tolerira određenu hranu.

Tako postoje 4 krvne grupe i svaka ima na izbor namirnice koje je najbolje konzumirati kako bi se izbjegla pojava bolesti i pretilosti.

1. Krvna grupa A

Krvna grupa A najstarija je krvna grupa. Osobe koje imaju ovu krvnu grupu trebale bi konzumirati vegetarijansku prehranu jer su njihovi nosioci bili poljoprivrednici. Preporučuje se izbjegavati meso, pogotovo divljač i crveno meso, dok se riba i bijelo meso mogu konzumirati najviše 3 puta tjedno. Kravlje mlijeko bi trebali izbjegavati.

Neke od namirnica koje je potrebno konzumirati da bi djelovale kao lijek ili one koje će potaknuti mršavljenje su povrće, soja, riba, biljna mlijeka, bademi, maslinovo i laneno ulje. Izbjegavajte općenito meso i mesne prerađevine, grah, previše žitarica, suncokretovo ulje, bob, škampe, punomasno mlijeko i masne sireve. Preporučuje se unositi puno voća i povrća, namirnice bogate folnom kiselinom i vitaminom C.

2. Krvna grupa B

Ako imate krvnu grupu B možete kombinirati namirnice biljnog i životinjskog podrijetla. Ova prehrana ima neke sličnosti s prehranom krvne grupe A. Do 3 puta tjedno možete konzumirati crveno meso i divljač, morske plodove i bijelo meso. Može se piti i dosta mlijeka te jesti kruh. Najviše bi trebalo unositi povrće, mahunarke, a i voće čak do 4 puta dnevno. Krvna grupa B odlično podnosi jaja, meso, jetrica, sve vrste mlijeka i mliječnih proizvoda, češnjak, grašak, laneno i riblje ulje, ali i čokoladu. Ovaj način prehrane je dosta raznolik i zasigurno će zadovoljiti svačiji ukus.

3. Krvna grupa AB

Krvna grupa koja je najviše prilagodljiva kombiniraju različitih vrsta namirnica pa se tako prehrana bazira na namirnicama koje pašu krvnoj grupi A i namirnicama koje odgovaraju krvnoj grupi B. Možete jesti ribu, crveno meso i divljač do 3 puta tjedno, dok bi bijelo meso trebali jesti do 2 puta tjedno. Preporučuje se često jesti jaja, sireve, jogurt i piti puno mlijeka. Vitku liniju zadržat ćete namirnicama kao što su ananas, povrće i mliječni proizvodi, a izbjegavajte crveno meso, kukuruz, bob i heljdu. Ljekovita svojstva iskoristite iz crvenog mesa, ribe, maslina, zobi, leća i oraha. Prehrana je dosta raznolika pa možete zadovoljiti sve potrebe organizma.

4. Krvna grupa 0

Prehrana koja se zasniva na velikom unosu mesa. Odgovaraju vam namirnice životinjskog podrijetla što znači da možete konzumirati velike količine crvenog i bijelog mesa te ribu. Nemojte konzumirati mliječne proizvode i žitarice. Izbjegavajte namirnice koje u sebi imaju gluten, a ako se odreknete kruha, žitarica i mahunarki potkanuti ćete mršavljenje. Konzumirajte puno crvenog mesa i iznutrica, sve vrste ribe, brokulu, kelj, špinat, maslinovo i laneno ulje i orahe. Pripazite na unos kalcija pošto se ne preporučuje uzimanje mlijeka.

Hrana djeluje na naš imunitet, metabolizam, kako ćemo se nositi sa stresom i kakvog ćemo psihičkog stanja biti općenito. Zaključak na 10 tisuća osoba je da ovaj način prehrane djeluje na naše zdravlje ta da uz takav životni stil možemo živjeti bolje.

Autor: M.L., Foto: auremar/Shutterstock