Pregled kod ginekologa

ginekolog

Odlazak ginekologu nekim ženama predstavlja pravu muku, što zbog nekih prijašnjih loših iskustava, ili zbog nekog srama i neugode ili jednostavno zbog razgovora i pregleda najintimnijih dijelova tijela.

Ako je najveći problem sam ginekolog, tada biste ga trebali promijeniti. Samo zbog navike ne biste trebali ostajati kod nikoga gdje se ne osjećate ugodno. Pregled kod ginekologa i kako će on završiti ovisi dosta i o vama. Ako mu date detaljne informacije o vama, on vam može postaviti točnu dijagnozu i dati pravilnu terapiju ako je potrebno.

Nije niti loše voditi evidenciju o tome što vam se događalo tijekom godina, ako ste imali neke bolesti i slično. No, ako godinama idete kod istog ginekologa nemojte ga zaboraviti obavijestiti o promjenama koje primjećujete čak i ako nisu usko vezane za spolne organe i reproduktivni sustav.

Bitno je da budete iskreni u svezi svih zdravstvenih pitanja, nemojte ništa prešutjeti pogotovo ne ako se radi o spolnim bolestima.

Bitno je otkriti klamidiju jer je ona neugodna i može imati trajne posljedice ako se ne liječi. Gonoreja je spolna bolest koja je slična klamidiji, a simptomi su da izaziva neugodu prilikom spolnog odnosa, svrbež, pečenje i velik iscjedak iz rodnice. Ona isto može ostaviti trajne posljedice ako se ne liječi.

Ako se ne liječi, sifilis može biti opasan po život. Ponekad ga je teško otkriti, a prvi znakovi mogu biti čirevi koji se pojavljuju oko spolovila, rektuma i usta. Liječenje sifilisa može bit dugotrajno i teško.

Bakterije genitalne mikoplazme dolaze kao uzročnici zapaljena grlića maternice, a ako se ne liječi upala može prijeći na jajovode, jajnike i žena može postati sterilna. Ova infekcija može biti udružena s klamidijom, streptokokom i gonokokom.

Ako imate neke od ovih poteškoća, obavezno ih iznesite svom ginekologu da vas može poslati na daljnje pretrage. Ginekolog će znati koliko dugo imate simptome i sukladno tome bi trebao naći pravu terapiju za vas.

Autor: S.G., Foto: artur gabrysiak/Shutterstock