Kako izgleda ženski spolni organ

vagina

Sve žene su se barem jednom zapitale da li im vagina izgleda normalno i lijepo. Dosta žena se brine o tome što “dolje” izgleda normalno, a što ne. Naravno, postoje znakovi koji mogu ukazati na to da nešto “dolje” nije normalno.

Često se zbog srama ili straha zanemaruje intimno zdravlje, ne neke će žene za ljepotu ići i pod nož sve kako bi izgledale ljepše. Može se napraviti operacija velikih i malih usana, ali uvijek treba razmisliti je li to doista nužno?

No, ako je vagina zdrava, bez obzira na boju i oblik svaka je savršena, složit će se mnogi. Danas mediji nameću presavršena tijela, zbog kojih žene postaju previše analitične, no bitno je znati što je zdravo i normalno, a ne što je nestvarno lijepo.

Bitno je znati da nema vagine koja je savršena, u prosjeku su vaginine velike usne duge oko 8,1 cm, no postoji i puno veći raspon veličina koji ide do 11,5 cm. Otvor vagine okružuju male usne, a najčešće je je lijeva mala usna šira od desne. Lijeva je u prosjeku oko 2,1 cm, a desna je oko 1,9 cm. Kod velikih usana i malih usana, njihova veličina nema veze s vaginalnim otvorom.

Mali organ klitoris imam ulogu seksualnog zadovoljstva, a prosječna širina mu je oko 0,8 cm, a sama veličina klitorisa nema utjecaja na zadovoljstvo. Za vrijeme seksa se sve vagine proširuju, a na veličinu neće utjecati broj odnosa. U prosjeku je vaginalni kanal dug oko 9,6 cm, a širok je do 3,5 cm. žene koje imaju širinu oko 2 cm, mogu osjećati bol pri odnosu pa one mogu biti kandidati za operaciju, a svi ostali estetski zahvati su samo stvar taštine i onoga što na pornografska industrija nameće.

Velike usne nemaju veze s veličinom vagine te iako prevladava mišljenje da se usne s godinama povećavaju, one se zapravo s godinama smanjuju. U pubertetu su usne veće nego u dvadesetima, a u tridesetima se javljaju tamniji dijelovi kože na vagini koji mogu biti posljedica hormonalnih promjena.

Uloga vaginalnog iscjetka je da čisti vaginu i to je normalna i uobičajena pojava. Iscjedak čisti stijenke i ispire bakterije stoga ne postoji razlog da se koriste parfumirani šamponi koji narušavaju prirodni pH vagine.

Autor: S. G., Foto: Austinadams/Shutterstock