Higijenski ulošci i tamponi

mjesecnica

Što vi više volite koristiti za vrijeme mjesečnice, higijenske uloške ili tampone? Ili vam nije bitno što koristite dokle god one obavljaju svoju funkciju. Svaka žena ima svoje mišljenje o korištenju uložaka i tampona jer svaka žena ima različita iskustva s tim proizvodima, a i sa vlastitim menstruacijskim ciklusom.

Neke žene ne bi koristile tampone ni za živu glavu, druge pak ne bi koristile uloške. Može se reći da je korištenje tampona kod naših žena povezano godinama života jer gotovo svaka žena starija od 35 godina će za vrijeme dana menstruacije koristiti higijenske uloške, a mlađe od 35 će se češće odlučiti za tampone.

Zašto bi to bilo tako? Možda zato što žene mlađe od 35 godina, u vrijeme kada su započele njihove prve menstruacije su već postojali raznorazni proizvođači tampona. U to vrijeme su i reklame agresivno promovirale tampone.

Posljednjih dvadeset godina postoje doista veliki pomaci u inovaciji proizvodnje higijenskih uložaka koji žene koriste za vrijeme menstruacije. Prije izlaska na tržište uložaka s krilcima, nošenje higijenskih uložaka je bila prava noćna mora. Z vrijeme menstruacije nije bilo spasa vašim gaćicama, a žene su mogle biti sretne ako je promočilo samo do gaćica.

Žene koje su imale posebno obilne mjesečnice nosile su jako debele uloške koji su ostavljali dojam kao da pelene nose, a nekima su bili potrebni i dva uloška istovremeno.

Srećom, danas s ulošcima nema gotovo nikakvih problema i toliko je izbora da svatko može naći najbolji odgovarajući uložak. Bez obzira kakve aktivnosti obavljale i u kojem položaju se nalazile, uložak bi trebao obaviti svoju primarnu funkciju, a to je upijanje krvi i zaštita od prolaska krvi izvan uloška.

Nove generacije tampona su također prilagođenih oblika i mogućnosti upijanja koji bi trebali odgovarati svim ženama. Žene koje imaju mjesečnicu, a ne žele ju osjetiti, odlučit će se za tampon jer su oni puno diskretniji i ugodniji za nošenje od higijenskih uložaka.

Tamponi ako se napune mogu procuriti ili ako je ostalo tragova od prije stavljanja novog tampona pa može izgledati kao da je procurio. Zbog toga će se mnoge žene uz nošenje tampona odlučiti i za nošenje dnevnog uloška.

Ako brinete redovito o intimnoj higijeni nošenje tampona ili higijenskog uloška postaje stvar izbora i onog s čim se vi ugodnije osjećate.

Autor: S.G., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock