Asimetrične grudi

grudi

Naše cijelo tijelo, pa tako i dojke, nisu uvijek potpuno simetrične. Ponekad je to vidljiva asimetrija, no, često se ona jedva i primijeti. Kakva god ona bila, nekim djevojkama i ženama može narušiti samopouzdanje.

Grudi čine potkožno masno tkivo, žljezdano tkivo koje ima mliječne kanale, bradavice, aureolu i kožu. Ako postoji asimetrija dojki, znači da na jednoj dojci ima manje masnog tkiva. U stanovitoj mjeri je uvijek prirođena simetrija dojki u vrlo blagom stupnju, no kod nekih žena se pojavljuje veća asimetrija. Bitno je znati da blagi oblik asimetrije neće predstaviti nikakav problem za zdravlje.

Asimetričnost karakterizira odsutnost mišića prsnog koša koje je često povezano o s slabije razvijenim ramenom i rukom na jednoj strani tijela. Najčešće je riječ o nedostatku prsnog mišića, parcijalno ili u cijelosti, dok druge anomalije ne postoje.

Kod lakšeg oblika Palandovog sindroma i obične asimetrije dojki, zdravstveni problemi ne postoje, a asimetrija se može riješiti estetskom operacijom. Na nerazvijenoj strani se ispod žljezdanog tkiva dojke stavlja implantant odgovarajuće veličine. Ponekad je potrebno podizanje normalne dojke i stavljanje implantanta kako bi se postigla što bolja simetrija.

Kod Palandovog sindroma koji ponekad zahvaća i druge dijelove tijela kao što su srasli prsti ili defekt prsnog koša, potrebne su dodatne operacije ukoliko se žena odluči na rekonstrukciju grudi.

Nakon trudnoće može doći do asimetrije grudi zbog dojenja ili neke hormonske terapije. U estetskom smislu, asimetrične grudi mogu doista smetati nekim ženama i djevojkama jer dojke smatramo simbolom ženstvenosti. Iz tog razloga, žene se odlučuju problem asimetrije rješavati estetskom operacijom. Naravno, operacije treba biti slobodan izbor žene. Osim toga, to bi trebalo biti zadnje rješenje za kojim će posegnuti kako bi se osjećale bolje u svom tijelu.

Bez obzira na asimetriju, svaka žena bi se trebala osjećati dobro i lijepo u svom tijelu, a vjerujte, muškarci malu asimetriju neće niti primijetiti, a ako i primijete, to doista nije nešto što im smeta.

Autor: S.G., Foto: AXL/Shutterstock