Pravilno računanje plodnih dana

duda i kalendar

Polovica žena ne zna pravilno izračunati plodne dane. Nekima to treba radi pravilnog korištenja kontracepcije, dok drugima treba radi uspješnog začeća. Koji god razlog bio, svaka žena bi trebala znati izračunati svoje plodne dane kako bi mogla i kontrolirati svoje tijelo i zdravlje.

Tokom ciklusa kod žena može se naći nekoliko plodnih dana koji su za razliku od drugih dosta plodni i s tim su šanse za trudnoću iznimno velike.

Tren ovulacije se smatra važnim faktorom plodnih dana. Tada spermiji mogu dulje preživjeti u ženskom tijelu te se jajna stanica oslobađa. Stanica tada putuje jajvodom i spremna je za oplodnju.

Pojavljivanje sluzi u plodnim danima je povećano te njima spermij lakše i brže može “plivati” do jajne stanice.

Najuobičajna i najlakša metoda za izračun plodnih dana svakako je ona s kalendarom ovulacije. Bitno je zapisati datum početka posljednje menstruacije i zatim normalno trajanje ciklusa.

Sigurno se pitati kako odrediti i mjeriti sluz? Pomoću rasta hormona, odnosno estrogena, iscjedak postaje sve rastezljiviji. To ćete najbolje moći primjetiti ako prstima probate rastegnuti sluz. Također je takva sluz i prozirna.

Planirate li dijete, to je sigurno jedan od znakova da ste u plodnih danima i da ste spremni za odnos.

Treći način za otkrivanje plodnih dana su LH trakice. Pomoću mokraće se može ustanoviti plodnost, a test se počinje raditi  nakon 8. dana sve dok ne pocrveni za signalizaciju ovulacije.

Pravilno računanje plodnih dana možete otkriti i kod ginekologa pomoću cervikalne sluzi. Ta metoda se radi da se od sluzi grlića maternice, odnosno cervikalne sluzi sazna faza plodnosti. Mikroskopskom analizom se ustanovi kad je sluz prozirna, vodenasta i rastezljiva. Metoda se može pregledavati direktno na ulazu u vaginu ili uzeti primjerak sa sluzi grlića maternice.

Kasnije se vrši detaljni pregled te vas ginekolog obavještava o vašem stanju. Uvijek treba voditi brigu o vlastitom tijelu kako kasnije ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Autor: A.B., Autor: karen roach/Shutterstock