Pir kao lijek

pir kao lijek

Pir je žitarica koju još nazivaju spelta, krupnik i dinkel, a potječe iz Azije. Radi se o izvornoj žitarici koja nije kao pšenica industrijski promijenjena te je nutritivno bogatija i lakše probavljiva. Jasno je da se pir kao lijek može iskoristiti na više načina.

Prikladna je za ekološku proizvodnju, a gluten koji se nalazi u njoj ne utječe negativno na zdravlje. U prehrani se najčešće koristi brašno pira, klice pira, oljušteno zrno pira i pahuljice pira.

Pir kao lijek

Sadrži vitamine B kompleksa te dvostruko više vitamina K od pšenice. Od minerala bogat je fosforom, cinkom, kalijem, natrijem, bakrom, manganom, magnezijem, željezom, kalcijem i selenom.

Najviše vrijednih tvari zadržavaju cijela zrna pira, a najvažnije ga je dobro skuhati. Pir regulira rad probave, pomaže smanjiti kolesterol, olakšava proces mršavljenja, čuva zdravlje zubi i desni, poboljšava imunitet, smanjuje rizik od dijabetesa, daje energiju i snagu te njeguje kožu i kosu.

Ima povoljan utjecaj na probavu jer dobro djeluje na probavni sustav i poboljšava rad crijeva, a netopiva vlakna imaju pozitivno djelovanje na probavni sustav.

Netopiva vlakna u piru imaju pozitivno djelovanje na peristaltiku crijeva, a topiva služe kao hrana crijevnoj mikroflori te poboljšavaju apsorpciju nutrijenata i razgradnju glutena.

Postoji integralni pir koji je bogat vlaknima zbog čega se nakon konzumacije dulje osjeća sitost, a s obzirom da glukoza postepeno ulazi u krvotok ne uzrokuje povećanje šećera u krvi.

Pir ne sadrži puno kalcija, ali ima mnogo magnezija i fosfora, a oni su neophodni za ugradnju kalcija u kosti. Pir je bogat i bakrom, magnezijem i cinkom koji isto tako dobro utječu na zglobove i kosti kao i na reumatske bolove, a što je potrebno za jačanje kostiju.

Ako ga kombinirate s namirnicama poput orašastih plodova ili mliječnim proizvodima koji sadrže veće količine kalcija, možete spriječiti propadanje zubi ili nastanak osteoporoze.

Kako je bogat cinkom, željezom, bakrom i manganom, poboljšava imunitet, a koristan je i u prevenciji raka.

Pir pridonosi protuupalnom djelovanju imunološkog sustava koji jača, a sadrži protuupalne tvari poput vrijednih aminokiselina, složenih ugljikohidrata i polisaharida.

Može smanjiti i nastanak dijabetesa jer cjelovita zrna sadrže vlakna i složene ugljikohidrate koji imaju niži glikemijski indeks.

Autor: A.Z., Foto: tinpalace/free images