Kako ukrasiti zidove sa žbukom

Dekorativna žbuka, Foto: Wth/Shutterstock

Želite li prostorije u stanu ukrasiti i dodati im nešto novo, imamo odlično ideju. Ukrasite ih ukrasnom žbukom. Lijepo obojeni zidovi su vam dosadili, a niti jedne tapete vam se ne sviđaju. Unijeli biste neku novost u svoj dom i posebno ga ukrasili.

Ukrašavanje zidova ukrasnom žbukom nije komplicirano i vrlo lako cijeli proces možete obaviti i sami. Odlična vijest je što sve zidne površine u kući možete oblikovati na razne načine – od glatke pa sve do rustikalne, ovisno o interijeru te ambijentu kuće. Odaberite između mineralne žbuke ili žbuke za rustikalne površine koja je primjerena želite li neupadljive površine te žbuku za valjke u slučaju da želite upadljivu strukturu.

Prije nanošenja žbuke, podloga uvijek mora biti glatka, čista i suha. U slučaju da želite neprimjetno obojene zidove, pomiješajte žbuku s disperzivnom bojom visinom postotka 5. Jaču boju možete dobiti tako da nakon nanošenja žbuke na suh zid, nanesite i disperzivnu boju.

Oblikovanje žbuke po želji

Budući da žbuka sadrži fina zrnca veličine 1 milimetar, može se oblikovati na razne načine. Slobodni ste koristiti kistove, spužvice, valjke, lopatice i sva ostala pomagala.

Veličina zrnaca žbuke od 2 do 3 milimetara određuje površinsku strukturu pa tako ona može varirati od elegantne do neprimjetne te do vidljive i kontrastne. Sve vaše želje mogu se prenijeti na zid koristeći pomagala. Raznih tehnikama upotrebe, od okomite do dijagonalne tehnike, doći ćete do zanimljivih rezultata. Osim uobičajenih pomagala, koristiti možete i kalupe za kolače, dno boce, potkove i razne druge dodatke. Kada nanesete žbuku na zid, možete je po želji oblikovati.

Rad sa žbukom

Tijekom obavljanja radova sa žbukom, zrak mora biti prozračan i svjež jer će on ubrzati radove i utjecati na sušenje. Želite li na već obavljenim radovima sa žbukom na zidu, ponovo nanositi žbuku, pričekajte da se ona osuši. Žbuka koja sadrži cement veže na sebe vodu što znači da veže i vodu s vaših ruku. Zbog toga bi tijekom obavljanja radova trebali uvijek nositi zaštitne rukavice.

Također, zaštitite oči zaštitnim naočalama jer bi žbuka vrlo lako mogla uči u vaše oči. U slučaju da žbuka slučajno uđe u oko, potražite savjet liječnika, a prije toga oko dobro isperite.

Autor: M.L., Foto: Wth/Shutterstock