Oprema za skijanje

oprema skijanje

Zima, snijeg, skijanje.. Primamljivo, no trebate prvo kupiti opremu za svoje dijete. Ne brinite, ništa lakše, a kako bi vam olakšali kupovinu u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Djeci se najčešće kupuje skijaška oprema koja je veća za broj, da bi se mogla koristiti dvije sezone, no to je velika pogreška jer se kupnjom većih skija otežava njihove namještavanje. Pa kako si ne bi zagorčali odmor kupite ili posudite skije dobre veličine.

Svake godine se na tržištu pojave sve bolji i bolji modeli skija, koji osim boljefg izgleda, olakšavaju i skretanje prilikom skijanja. Proizvođači skija posvećuju dosta pažnje na sigurnost i kvalitetu skija, pa nemate razloga za brigu.

Kada birate skije u obzir trebate uzeti djetetovu težinu i visinu, kao i njegovu vještinu skijanja. Za težu djecu kupuju se skija koje im dosežu visinu očiju, i za lakšu djecu skije koje dolaze do visine ramena.

Kod kupnje skija bitan je i uzrast djeteta, pa tako starijem djetetu skije trebaju dosezati vrh nosa, a kod manje djece je bitno da vrh skija bude između grudi i obraza. Ukoliko se mučite sa odabirom skija, sigurno nećete pogriješiti ukoliko izaberete kraće skije.

Isto pravilo vrijedi za kupnju snowboard-a! Prilikom kupnje snowboard-a idealna visina treba biti između visine obraza i grudi, te pazite da snowboard nije prevelik jer što je veći, teži je za kretanje.

Kako bi dijete u potpunosti uživalo na snijegu bitno mu je kupiti odgovarajuću, suhu i toplu pancericu. Pancerice kombinirajte sa termo čarapama koje će sačuvati noge od hladnoće i povreda, te će sačuvati skočne zglobove. Prilikom kupnje pancerica bitno je da dih dijete isproba, te da na nogama ima termo čarape, u trenutku isprobavanja.

Vezovi na pancericama moraju biti najbolje kvalitete jer su oni najbitniji kod prevencije povrede. Vezove uvijek morate podesiti prema znanju skijanja, spolu, tjelesnoj težini i starosti djeteta. Uvijek prije montiranja vezova pročitajte upudstva koja ste dobili uz skije, a za njaveću sigurnost montažu prepustite servisu.

Najbolji i najsigurniji način za određivanje veličine pancerica je da se izvuče njihova unutrašnjost, pa da se tek onda u nju stavi noga. Na taj način moći ćete sigurno vidjeti da li je pancerica dobra, mala ili velika. Najbolje bi bilo kada bi od stopala do pancerice ostalo mjesta za jedan prst. Na taj način omogućiti ćete zagrijavanje djetetove noge jer će u pancerici biti dovoljno mjesta za cirkulaciju toplog zraka. Ukoliko je još i nakon isprobavanja djetetu udobno u pancerici nakon što ju cijelu u kompletu obuče, znači da su te pancerice odgovarajuće. Prilikom namještanja pancerice, bitno je da su prsti slobodni, a peta i rist da su učvršćeni. Naučite dijete da samo skine i obuče pancerice.

Nikada ne kupujte pancerice bez djeteta, jer ih dijete prije kupnje mora isprobati. Najskuplje pancerice uopće ne znače i najbolje pancerice, a najčešće su najskuplje pancerice namijenjene za utrke, te nisu udobne za cjelodnevni boravak na snijegu.

Odijela za snowboard su široka jakna i hlače. Jakne za snowboard imaju na laktovima zadebljanje i na stražnjim stranama su duže zbog čestog sjedenja. Osim jakna i hlača, postoji još puno specijalne opreme koja je namijenjena samo za snowboard

Odijelo za skijanje ne smije spustavati kretanje na snijegu, mora biti funkcionalno, te štititi od vjetra, kiše, hladnoće i snijega. Vrijeme na planinama na kojima su skijaške staze je često promijenjivo, pa bi bilo dobro da dijete obučete slojevito. Za malu djecu najbolji su jednodjelni kombinezoni, jer su za njih najpraktičniji.

Skijaške naočale štite od mehaničkih povreda, blještavog snijega, od vjetra, jakog sunca koje može zasljepiti i ultraljubičastog zračenja. Prilikom odabira naočala za skijanje, bitno je obratiti pažnju da ventiliraju kako se staklo ne bi zamaglilo prilikom skijanja, da prekrivaju samo dio lica oko očiju i da ne sužavaju vidno polje. Prilikom skijanja nije dobro koristiti obične naočale, jer se prilikom pada osoba može jako povrijediti na njih.

Nikada nemojte skijate bez kacige, a posebice dijete! Kada kupujete kacigu pazite da njena veličina odgovara vlasniku, a najbolje je da ju kupujete zajedno sa djetetom. Obajsnite djetetu zašto mora nositi kacigu prilikom skijanja, te se beskompromisno držite toga pravila. Vi kao roditelj ste najbolji primjer svome djetetu pa bi bilo dobro da i vi nosite kacigu.

Maloj djeci nisu potrebni štapovi za skijanje, jer se moraju naučiti skijati i održati ravnotežu bez njih.

Osim nabrojenih postoji još puno dodataka za skijanje koje možete potražiti u svim sportskim prodavaonicama, pa izaberite ukoliko vam se nešto sviđa. Gore navedeni dodaci su obavezni za skijanje, a sve ostalo je prema vašim i djetetovim željama.

Autor: A.Z., Foto: Gorilla/Shutterstock