Kako postaviti zavjese

kako postaviti zavjese

Način kako ste uredili životni prostor puno govori o vašoj osobnosti i onome što volite. Kako bi soba u kojoj boravite većinu vremena bila što ljepše uređena, važno je znati odabrati pravu boju zavjesa. Da bi konačno bili zadovoljni uređenjem interijera, dobro je znati kako postaviti zavjese.

Da bi bili zadovoljni izgledom dnevnog boravka ili neke druge sobe, treba znati koji su najbolji savjeti za uređenje stana. Svi predmeti koji se nalaze u stanu izloženi su brojnim udarcima, trganjima kao i drugim nesretnim okolnostima zbog kojih će ih biti potrebno promijeniti. Dok ćete neke od njih moći sami riješiti, za ostale će biti potrebna pomoć majstora.

Postavljanje zavjesa

Prije nego krenete istraživati kako postaviti zavjese, treba znati kako odabrati zavjese koje će se savršeno uklopiti u vaš prostor. Nije svejedno koju ćete boju odabrati i koji model.

Zavjese su poput ukrasnog predmeta koji se može uništiti ili potrošiti. Moguće su razne nezgode pa tako i da padne karniša. Kako bi bili sigurni da ćete ih znati postaviti na pravilan način, treba znati što znači ako padne jedan dio. Pad karniše mogao bi značiti da se žbuka raspala ili je jedan od dijelova popustio.

Prvo što treba učiniti je pokucati na zid iznad prozora. Ukoliko ste čuli šuplji zvuk, to znači da se žbuka odvojila od zida. Postoji vjerojatnost da na tom mjestu ima još uvijek i zdravih dijelova žbuke, pa bi trebalo premjestiti nosače na drugi dio.

Ako je čvrsta žbuka, možete iskoristiti postojeće rupe, ali ih prije produbite električnom bušilicom da bi mogli staviti tiple. U rupu se prvo umetne ljepilo, ugura se tipla i ostavi da se osuši preko noći.

Može se dogoditi da nabori na zavjesama nisu ravnomjerni. Ako vas smeta što zavjese na vise u urednim naborima, objesite ih na šipku ili vodilicu. Tkanina se potom namješta u nabore sve dok ne budete zadovoljni razmakom između njih.

Uzme se folija za zamatanje hrane i cijelom dužinom omota oko nabrane tkanine. Zavjesu ostavite u tom položaju tri dana, a nakon što uklonite foliju, imat će oblik kakav ste oduvijek htjeli jer će visjeti ravnomjerno.

Postoji nekoliko različitih vrsta materijala, a ako ste se odlučili za deblji materijal, na rub možete namjestiti i ribičke utege. Nakon što dodate još malo težine, zavjesa će se izravnati. Uz pomoć korisnih savjeta možete imati dom kakav ste oduvijek htjeli, uređen baš prema vašim željama.

Autor: S.Š., Foto: Mayer George Vladimirovich/Shutterstock