Kako se riješiti grinja

kako se riješiti grinja

Svaki dom predstavlja pravu oazu za male životinje, budući da postoji puno vlažnih i toplih mjesta. Najviše se misli na kupaonicu, kuhinju, spavaću sobu i podrum. Saznajte kako se najlakše riješiti grinja.

Jeste li znali da nikad niste u potpunosti sami kad ste u spavaćoj sobi? Svaka odaja za spavanje puna je grinja koje se hrane prhuti te pritom izbacuju izmet. Najviše problema zadaju onima koji imaju poteškoće a alergijama, kao što je alergija na prašinu, prilikom čega kreću problemi s disanjem.

Osobama koje se često bore s raznim alergijskim reakcijama od velike je važnosti znati kako se riješiti grinja, jer upravo su one glavni uzročnik brojnih poteškoća sa zdravljem.

Poznato je da grinje vole posteljinu od perja. Alergičari bi zbog toga trebali razmisliti da izaberu pokrivače i jastuke sa sintetičkim punjenjem i vode računa o češćem pranju navlaka. One bi se trebale prati na temperaturi od 60 stupnjeva.

Isto tako vole boraviti u pukotinama u podu kao i u madracima, pa je dobro redovito mijenjati madrace te često usisavati i prati podove. Budući da grinje ne podnose najbolje temperature ispod 20 stupnjeva, savjetuje se da vrata na ormarima cijeli dan držite otvorenima kao i da preko dana zračite madrace.

Prilikom kupovine opreme za spavanje dobro je znati kako kupiti madrac i na što treba najviše obratiti pozornost. Odlično rješenje bit će antialergijska plahta kao i madrac. Zahvaljujući prirodnom i antialergijskom materijalu kao što je latex, nećete više morati razmišljati o poteškoćama po zdravlje koje uzrokuju mali paraziti.

Nakon što kupite novi madrac treba ga presvući encasingom. To je presvlaka kroz koju može proći zrak, ali ne i paraziti kao i njihov izmet.

Navlaka se ne stavlja na korištene madrace jer u njima već postoje mali paraziti. Presvlaku treba prati 3 do 4 puta godišnje.

Tepisi, tapisoni i ostale prostirke nisu dobro rješenje za osobe koje imaju probleme s alergijama. Umjesto tepiha bolje je imati podnu oblogu koja mora biti od materijala koji se mogu prebrisati krpom, bilo da se radi o lakiranom parketu, laminatu ili vinilu.

Paraziti koji vole boraviti na toplim i vlažnim mjestima mogu se lako odstraniti ako se vodi računa o redovnoj higijeni, a pritom se misli na pranje posteljine. Potrebno je jednom tjedno prati posteljinu kako bi se uništili paraziti kao i uklonile mrtve stanice kože.

Nakon pranja posteljinu je poželjno sušiti u sušilici jer će toplina pomoći uništiti ostatak grinja koje su mogle preživjeti pranje na 60 stupnjeva.

Autor: S.Š., Foto: Denisenko/Shutterstock